Бюджетът като кризисен баланс на интереси

КНСБ и КТ „Подкрепа“ се обявиха срещу бюджет 2010. Двата синдиката не можели да подкрепят проекта поради рестриктивния му характер и „опита на МФ да прехвърли тежестите на кризата върху хората на наемния труд и най-бедните слоеве от населението“.
И още: социалните системи догодина ще останат недофинансирани. За активни мерки на пазара на труда заделените пари са със 100 млн. лв. по-малко, отколкото през тази година, а бюджетът на социалното министерство е орязан с 385 млн. лв. Това може да постави на риск социалните плащания и обезщетения. Безработицата в края на следващата година пък ще достигне до 15–16%, алармират синдикалистите.
Нещо повече - от КНСБ предвещаха бунтове, „ако властта остави изцяло политиката в ръцете на финансовия министър Симеон Дянков“.
Не само социалните дейности обаче страдат от липсата на достатъчно средства. Недофинансирани догодина ще са и почти всички останали сфери, защото чакаме нищожен обем инвестиции, а събраните приходи ще са с 10 млрд. лв. по-малко. Следователно няма как разходите да се разпределят така, че да удовлетворят всички. А недоволни в някаква степен са и работодателите – бюджетът им се виждал недотам консервативен, сиреч харчовете може да се режат още.
Подобна картина впрочем наблюдаваме всяка есен, а лобирането за всеки отпуснат лев върви до финалния параграф в парламента. В /пред/последния вариант на бюджета все пак се оказа, че е възможно увеличение на планираните разходи с 320 млн. лева за сметка на очаквани 200 млн. лева повече от НАП и митниците. Заложен е лек дефицит от 500 млн. лв. и това е по-добрият вариант пред планирането на евентуален лек излишък. Можем да си представим какви спорове би предизвикал последният в търсенето на баланс на интересите в период на криза.

Станете почитател на Класа