Цяла мрежа от магистрали и все виртуални

Имаме пари за строежа на автомагистралите „Тракия“, „Люлин“ и „Марица“, обяви регионалният министър Росен Плевнелиев. Изграждането им е предстоящо, особено що се отнася до „Тракия“, за която до февруари ще има и избран изпълнител.
Не ви ли напомня това на нещо твърде познато. Пари има, магистрали няма. И така е от много години насам.
Най-малко от 10 години всяко поредно правителство обявява, че в рамките на мандата му ще е довършена поне магистрала „Тракия“. Мандатът обаче в един момент свършва, а аутобанът още е на хартия.
Дори опитът за публично частно партньорство с българско-португалския консорциум преседя около 6 години в чекмеджетата на властта и предизвика поредица скандали, но така и остана без особени практически последствия. В смисъл, че намерения има, пари има, но магистрали няма. Но в този случай се оказа, че няма и строително разрешение за „Тракия“, или по-точно за изграждането на оставащите 115 километра от нея.
Никой у нас обаче, особено в редиците на властта, не губи надежда, че в края на краищата магистрали ще има. Това крепи и редовите данъкоплатци, които сега карат с повишено внимание по шосета, чиято настилка е придобила известност като „швейцарско сирене“ или „юфка“.

Станете почитател на Класа