“Вируси” в икономиката подбиха пазара на метали

10–15 фиктивни фирми са източили поне 5 млн. лв. миналата година чрез фалшив износ на метали, съобщиха представители на бизнеса. Високите цени на суровината, съчетани с бума на строителството, тогава осигурили на “апартаментните” фирми печалба от 75 евро на тон продадена арматура. Фиктивните търговци били мобилни, офисът им на практика бил лаптоп в автомобила, а печатите в джоба. Те представяли перфектни документи, прибирали печалбата и бързо пререгистрирали фирмите.
Законодателството ни е добро, но държавната администрация действа твърде бавно срещу подобни “вируси” в икономиката, коментират търговците. Незаконната дейност според тях ще доведе до фалита на малки фирми от сектора, които не могат да издържат на дъмпинга.
Печалбите на големите инвеститори намаляват, а бавното връщане на ДДС допълнително влошава положението. В същото време никой не се наема да изчисли дела на сивия сектор и да каже колко пари не са
влезли в бюджета. Оказва се на практика, че фиктивните фирми печелят по-бързо схемите на ДДС, докато големите търговци са обект на продължаващи с месеци ревизии.
Вероятно над сивия бизнес има политическа шапка или групировки, които прибират печалбите, предполагат експерти. Странно защо “куфарните” търговци на метали не са обект на сериозни ревизии.

Станете почитател на Класа