Пътно поддържане с държавни гаранции

Изплащането на 132,5 млн. лева задължения към фирмите, които се занимават с пътно поддържане, е под въпрос. По-големият проблем обаче е занапред кой ще се наеме с поддръжката на пътищата, след като тези услуги трупат лихви, но не водят до плащане от страна на контрагента – държавата.
Търсейки изход от положението, регионалният министър Росен Плевнелиев показа новаторски подход – неговото ведомство или агенция „Пътна инфраструктура“ ще подписват с всяка фирма поотделно споразумение за разсрочване на плащането. Същото споразумение ще послужи на съответната фирма да тегли банков кредит, гарантиран от данъкоплатците, за да продължи да чисти, без да й се плаща.
Сумата, върху която бюджетът авансово ще даде своите гаранции за предстоящия зимен сезон, е 35 млн. лв. С натрупаните досега пари борчът става 177,5 млн. лв. без лихвите.
Откъдето и да се погледне, възниква един въпрос: Всъщност смята ли регионалното министерство, респективно подведомствената му агенция, някога да се разплати с компаниите за свършената работа и кога? Или смята да задълбочи държавните гаранции така, че в крайна сметка данъкоплатецът да бъде принуден сам да чисти, кърпи и рине снега от републиканската пътна мрежа?

Станете почитател на Класа