Руснаците обещаха нефт, но какво печелим ние

Преди да започне строителството на петролопровода Бургас – Александруполис, руската „Транснефт“ ще покаже на българските и гръцките компании предварителни договори с доставчиците на суровината, които ще гарантират, че тръбата ще е пълна. Най-после. Тази клауза била включена още в първоначалното споразумение, но бе огласена чак сега. И то след продължителни преговори, в които руският мажоритарен акционер едва-едва пое като свой ексклузивен ангажимент да доставя петрола.
Както обичат да казват експертите - „С това съоръжение трябва да бъде обслужен руският интерес“, ако, разбира се, приемем, че петролът, който ще тече от Бургас към Александруполис, ще е руски. Ако ли не - „Транснефт“ да се договаря с когото си иска – нали заради това и България, и Гърция се съгласиха руски компании (обединени в консорциума „Транснефт“) да държат контрола в проектната компания, а по-късно и в транзитната.
По този начин за нас остава само една доста съмнителна полза и тя е неизменното число за приходите от транзитни такси – 35 млн. евро годишно. Засега не са калкулирани възможните загуби за туризма в Бургаския залив.

Станете почитател на Класа