Още четири червени картона от ЕС

Европейската комисия връчи на България четири писмени предупреждения за случаи, при които е налице недобра защита на природното наследство, съобщиха от пресслужбата на комисията. По този повод европейският комисар по околната среда Ставрос Димас заяви: „Въпреки че заема само 2,5% от общата площ на ЕС, в България се срещат близо 70% от защитените видове птици в Европа и около 40% от европейските защитени местообитания.”
Е, най-накрая сме оценени. Уви, причина за оценката е, че не пазим това, което имаме, и се налага други да го пазят вместо нас.
На всичкото отгоре и законодателството ни не е в ред. Фактът, че в състава на изпълнителната власт имаме ведомство, което носи гордото име „за опазване на околната среда“, не променя кой знае колко картинката. Както е известно, изпълнителната власт прилага действащи закони, а не добрите си намерения.
При нас – намерения много и все прекрасни. Само да не беше практиката, която обикновено опровергава програмните намерения на всяко правителство. Дано сегашната власт да обърне посоката.

Станете почитател на Класа