Хазарт с руския атомен кредит

Руският финансов министър Алексей Кудрин отново заяви, че страната му обмисля да отпусне 3,8 млрд. евро бюджетен кредит за строежа на новата ни атомна централа. Ясно е, че ако бъде отпуснат, този заем ще бъде обвързан с участието на руски компании в изграждането на централата. Обратното така или иначе е невъзможно, след като главен изпълнител на проекта е руската „Атомстройекспорт“.
Руското предложение за кредитиране на амбициозния ни енергиен проект не е ново. Още през декември 2006 г. тогавашният руски президент Владимир Путин каза, че в бюджета на Руската федерация има отделени 3,8 млрд. евро за финансиране на АЕЦ „Белене“ в България. Това стана, след като руската „Атомстройекспорт“ спечели конкурса за изграждането й, интерпретирано в руските медии като първия руски енергиен проект в ЕС.
Парите обаче бяха поискани от нашето правителство чак през 2008 г., когато се оказа, че те вече са били изхарчени.
Сегашното българско правителство не е отправяло подобна молба към Кремъл, каза неотдавна руският енергиен министър Сергей Шматко. Вчера същото потвърдиха енергийният министър Трайчо Трайков и фанисовият Симеон Дянков.
Излиза, че Русия ни предлага парите само когато не ги искаме. А при тази ситуация и строежът на „Белене“ си остава за в бъдеще време.

Станете почитател на Класа