Нов екоподход към депата за отпадъци

Министерството на околната среда и водите подготвя нов подход, който да стимулира операторите на депа за отпадъци да спестяват за бъдещи инвестиции в по-модерни сметища. Част от парите, плащани им от съответната община, ще бъдат блокирани в банкова сметка на екоминистерството. Но само ако останат, след като операторите си приспаднат разходите.
Междувременно общините трябва да подготвят проекти за закриване на своите стари сметища, рекултивация и експлоатация на новите регионални депа. Срокът, определен за това, изтече на 16 юли тази година.
Отделените пари биха могли да влязат в оборот за нови сметища, за да умилостивим Брюксел срещу евентуални санкции към нас. Съмнително е обаче, че в тези фондове ще се съберат пари, откъснати от залъка на операторите. Защото частните компании винаги могат да си нагласят разходите така, че да не им остане и лев. Могат наистина и изцяло да ги похарчат.
С две думи съдбата на новите депа за боклук зависят от добрата воля на техните оператори. За тях обаче санкции няма. Въпросът е дали този нов подход ще даде резултати, или ще е просто възможност в закона, която няма приложение. Вече изпуснахме първия срок.

Станете почитател на Класа