Всяка власт със своите си митници

Шумно огласените съкращения на разходи и свиване на държавната администрация може да се плъзнат по добре познатата БГ схема „всяко чудо за 3 дни“. Точно преди две седмици финансовият министър Симеон Дянков обяви „затягане на коланите“ и реформа в митниците, според която се налага освобождаването на 553-ма служители и оптимизиране на работата й.
Заради което получи и заслужено одобрение /и разбиране/.
Вчера обаче стана ясно, че щатното разписание на агенцията ще бъде увеличено от 3705 на 4003 души. Това се налагало поради разширените функции и задачи на приходната администрация. Пазителите на външните граници вече ще следят и за общата маса, осовото натоварване и габаритите на пътните превозни средства на граничните контролно-пропускателни пунктове, гласи правителствено решение.
Случаят можеше да мине и със „затваряне на очите“, но не е прецедент. Ситуацията и в други ведомства се оказва същата – трябвало да се правят назначения, не съкращения. Или и двете. Може би, веднъж освободени, местата впоследствие да бъдат запълнени с правилни хора. Като например в Министерството на земеделието и храните и в Държавен фонд “Земеделие”. Там 200 нови служители ще се включат по усвояване на средствата по Програмата за селските райони, финансирана от европейските фондове до 2013 г.
Логично погледнато, няма как да не се запитаме на какъв принцип едни са освободени, а други тепърва ще бъдат назначавани, и то в условията на гръмки обещания за свиване на административните разходи.

Станете почитател на Класа