Балансьорът ДКЕВР

В деня, в който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) взе решение, че природният газ ще поскъпне от утре едва с 2,49 на сто, шефът на газовата компания Димитър Гогов прогнозира, че от Нова година скокът ще е с над 20 на сто.
Регулаторът, в стила на вече изпитаните си традиции, и вчера обяви, че подобен скок в цената на синьото гориво е силно преувеличен и приземи прогнозите до 10-15 процента. Новият шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев се обоснова с тенденциите на международните пазари и формулата за изчисляване на цените на газа.
Този път обаче изпитаният „подарък“ от 10-ина и повече процента на минус от цената на газа, разбирай от цената на парното, бяха „балансирани“ с очакване от 5-процентно поскъпване на тока от 1 юли 2010 г., когато ще трябва да плащаме и по-скъпата екоенергия от вятърните турбини и ВЕЦ „Цанков камък“.
За да не станем прекалено черногледи обаче, Семерджиев размаха пръст на НЕК и я посъветва да не включва в цената на тока тегления от нея кредит от „БНП Париба“ за изграждането на АЕЦ „Белене“. С което леко пресоли супата, защото според всички действащи наредби в цената се калкулират реални инвестиции в реална мрежа, а не кредити за бъдещи намерения.

Станете почитател на Класа