Прогнозите на „Булгаргаз“ - за масова употреба

Прогнозираното от „Булгаргаз“ 20-процентно поскъпване на синьото гориво от Нова година звучи като предварителна застраховка. Нещо като ранна сурвачка. Същото беше положението и когато „Газпром“, който единствен снабдява България с природен газ, съобщи, че сваля цените за Европа наполовина. Тогава „Булгаргаз“ преработи тези 50 процента в 30 и няколко за собствени цели и за консумация на вътрешния пазар у нас.
Сега пък шефовете от газовото дружество акцентират в прогнозите си върху цената на мазута и на петрола и особено върху факта, че те се държат около 70 долара за тон, респективно барел. И нито дума за цените на „Газпром“.
Човек ще вземе да си помисли, че „Булгаргаз“ е започнал добив на газ, и то значителен.
Простата истина обаче е, че нашия „газовик“ продължава да купува екогоривото все от същия руски монополен доставчик, който по тази причина диктува и цените. Останалото е за вътрешна употреба на газовите експерти.
От друга страна, при такава навалица от специалисти в областта е редно да се запитаме защо например още няма и помен от двустранна газова връзка с Гърция? А с Румъния?
Очевидно е рано да говорим и за обещаните терминали за втечнен газ от Египет и Алжир. Иначе идва нов сезон. За който трябват и нови прогнози.

Станете почитател на Класа