Равни пред закона

Българската стопанска камара (БСК) предложи в открито писмо до различни държавни институции плавно да се намали размерът на осигурителните вноски, като той се обвърже с икономическия растеж. Според БСК всички работодатели, включително и държавата, трябва да бъдат равнопоставени по отношение на осигурителните вноски на своите служители.
Абсолютно справедливо е държавата да внася полагащите се вноски на служителите си. МВР – на полицаите, Министерството на отбраната – на военните, и т.н. Най-малкото това би оказало много силен мотивиращ ефект върху бизнеса, който го прави от години. Защото държавна институция, която осигурява своите работници с парите на всички данъкоплатци, не дава добър пример на частните фирми, а и в крайна сметка всички ще бъдат доволни, ако държавата живее според собствените си правила. Още повече че полицаи, военни, чиновници и всички служители на бюджетна издръжка представляват сериозен процент от трудещите се у нас и също биха спечелили от една реформа, която да внесе равнопоставеност в осигурителната политика, и то при ясни правила.
С данъците, които плаща, и с работните места, които създава, частният бизнес е неизменна част от правилното функциониране на държавния механизъм. Затова е добре, ако отговорните институции се вслушат в някои от предложенията на БСК. Дори да има разминавания във вижданията за някои процеси, хубаво е още веднъж да си припомним, че бизнесът и държавата всъщност са партньори, а от добрите партньорски отношения в крайна сметка печелят всички.

Станете почитател на Класа