Бизнес у нас или в Ботсвана? По-добре в Македония

Тазгодишният доклад на Световната банка, свързан с условията за правене на бизнес, ни отреди едва 44-та позиция измежду 183 държави в света. На пръв поглед мястото ни не изглежда зле - сред първите 50 сме, макар и отстъпили с „две крачки“ назад спрямо 2008-а. Разчетено между цифрите обаче, това означава, че инвестиционната среда у нас е малко по-лоша от тази в Армения /43-то място/ и само с една идея по-напред от тази в Ботсвана /45-о/. Дори съседна Македония, която не е член на ЕС, се оказва доста по-напред от България. В общото подреждане е с цели 12 места пред нас и дори успя да се нареди в топ три по реформи за миналата година.
Тревожно е, че въпреки привлекателната ставка от 10% плосък данък, немалкото облекчения за инвестиции и повишената ефективност на търговския регистър, страната ни изостава по куп показатели от страни, които дори не са членки на ЕС. Оказва се, че плащането на данъци изисква 616 часа годишно, а в Румъния за това са необходими 202 часа. За да се започне строеж, трябват 24 разрешителни, чието получаване изисква 139 дни.
За пореден път поредният доклад на авторитетна финансова институция като Световната банка ни дава ясен знак, че е крайно време за реформа и затягане на регулациите. Но не формално да бъдат намалени като бройка, а в качествено отношение. Защото само аргументът, че сме членове на ЕС, отдавна не върши работа за привличане на качествени инвеститори.

Станете почитател на Класа