И половин сделка пак си е сделка

Транспортното министерство води преговори за разваляне на част от сделката за новите правителствени еърбъси. Това съобщи в неделя транспортният министър Александър Цветков. Правителството явно не се е отказало съвсем от идеята да връща новите машини или пък само едната – това тепърва ще се разбере. Така или иначе държавата е платила над 14 млн. лв., а загубата на тези пари едва ли може да се приеме като антикризисна мярка.
А докато преговорите с лизингодателя текат, все още не е напълно ясно как всъщност ще летят официалните делегации. На транспортния министър беше възложено да проведе процедура за чартирането на самолети, които да извършват полети за нуждите на управляващите. Процедурата обаче се отнася само за превозите, които Авиоотряд 28 не може да изпълнява с наличния си авиопарк.
Съдбата на авиоотряда към момента също е неясна.
Връщането на единия или двата еърбъса няма да е толкова лесно. Самолетите са пребоядисани, разстоянието между седалките в салона е увеличено и са добавени нови кресла за VIP пътниците. Заради промените машините не могат да летят, докато не получат сертификати.
Време е обществото да научи кое колко струва и кое е най-изгодно: съществуването на Авиоотряд 28, наемането на чартъри, полетите на делегациите с редовни линии или поддържането на самолетите... Все въпроси, по които засега има частична яснота. А след един безпристрастен и прозрачен анализ лесно ще се реши с какво и как да летят управляващите.

Станете почитател на Класа