Отново „санират“ пътната агенция

Депутатите приеха вчера на първо четене промените в Закона за пътищата, които предвиждат Националната агенция „Пътна инфраструктура“ да премине към регионалното министерство, както и да отпадне надзорният й съвет. Точно преди година заради прословутия скандал с конфликта на интереси пътният фонд беше „саниран“. Вместо да се ръководи от министрите на финансите, транспорта и регионалното развитие, организацията беше префасонирана в агенция под прякото ръководство на премиера.
Сега сме свидетели на „втори опит“ агенцията да се ръководи от строителното министерство. Той се прави с цел един орган да управлява пътната инфраструктура, а строителният министър да носи пряка отговорност за работата в сектора. Няма лошо, стига да има резултат.
Да не забравяме обаче, че подобни промени - прехвърляне на агенции, смяна на ръководства и преструктурирания, се правят често и при всяко ново правителство. А тази агенция наистина е минала през какви ли не метаморфози и експерименти.
Данъкоплатците обаче не се интересуват особено кой управлява пътищата и дали агенцията е с надзорен съвет, или не. Те искат преди всичко да пътуват по нормални пътища и парите от винетки да не „изтичат“ в нечии джобове.
Затова тепърва ще видим какъв ще е ефектът от промените в Закона за пътищата. Засега продължаваме да се движим по частично построените магистрали и осеяните с дупки пътища.

Станете почитател на Класа