Закъсалият бюджет ли ще спасява заемите на НЕК?

След като премиерът Борисов заяви в понеделник, че бюджетът е „на червено“ с 3 млрд. лв., може да се наложи на управниците ни да „увеличат дупката“ до 3,5 млрд. лв. Причината за това са кредитите, които Националната електрическа компания /НЕК/ трябва да плати предсрочно заради неизпълнение на подписани договори.
През 2007 г. общественият доставчик тегли заем от 250 млн. евро, който отиде за АЕЦ „Белене“. Сега се оказва, че условията по кредита не са били спазени. И понеже НЕК, като гръбнак на енергетиката у нас, не може да фалира, има риск този дълг да се плаща... от фискалния резерв. За това недвусмислено предупреди вчера министър Трайков.
Другият вариант е да се вдигнат лихвите по кредита, и то драстично. За това пък ДКЕВР не е съгласна, защото така ще се трупат нови задължения в НЕК. В случая патовата ситуация, в която изпадна енергийното министерство, е пълна, защото и двата сценария не са приемливи.
Ако държавата плати дълга на НЕК, който не бе държавно гарантиран, на практика всички българи ще платят за строежа на АЕЦ „Белене“. Той впрочем дори още не е започнат, а въпросните 250 млн. евро дори не стигнаха на НЕК.
При другия вариант ще се натрупат допълнително още 20 млн. евро загуба в НЕК, които отново ще трябва да се покриват от гражданите – било чрез вътрешни кредити, било чрез финансиране от хазната. Изводът: при всички случаи пари от джоба на данъкоплатеца ще отидат за този заем, независимо дали той иска това или не. И то просто защото една държавна компания не бива да се оставя да фалира. Звучи твърде познато – подобен филм се въртеше преди време и за „Кремиковци“.

Станете почитател на Класа