Загубите на НЕК и АЕЦ „Козлодуй“ от вътрешния пазар не могат да продължават безкрай

От няколко месеца Националната електрическа компания (НЕК) обвинява ДКЕВР за лошите си финансови резултати. Сега към обвиненията се присъедини и потърпевшият - АЕЦ „Козлодуй“ (стр. 2). Шефът на централата Иван Генов заяви, че дружеството е ощетено от определените цени на комисията „Шушулов“.
Оттам пък коментираха, че не са виновни те, защото печалбата на НЕК била добре регулирана, но загубите им били големи. Ами прави са си хората, защото не е никак лесно НЕК да строи атомна централа, която ще струва 10 млрд. евро и ще са необходими големи кредити.
Ако приемем, че решенията на комисията са коректни, то нормално ли е цената на тока от АЕЦ „Козлодуй“ да не е променяна вече втора година? Всички знаем, че атомната централа има и социална функция, но и също, че допреди шест месеца цените на стоките и услугите у нас се повишаваха сериозно. Оттам вече заявиха, че покриват загубите си само от производството на ток за свободния пазар. Допреди година и НЕК правеше същото, но сега компанията вече не може да има печалби.
Изглежда че с овакантяването на поста на проф. Шушулов от следващия месец, отново ще има много въпросителни пред родната енергетика. Въпреки социалните си функции загубите от вътрешния пазар на тези две най-важни компании – НЕК и АЕЦ „Козлодуй“, със сигурност не могат да продължат вечно. Ако ги няма тях, няма да има смисъл у нас да се говори за енергетика.

Станете почитател на Класа