Защо „Майкрософт” избра Гърция – за разликата между овчар и Ай Ти, между Борисов и Мицотакис

Помни ли някой изказването на премиера Борисов към студентите по време на първия му мандат, когато ги посъветва да стават овчари?

„Как няма работа? – каза Борисов – Ние примерно в момента за овчари… – ми така се търси агнешко…, и в зеленчукопроизводство… Ма той нямал, щото бил АйТи-специалист…“
(виж тук видео)

Много неща могат да се припомнят за представите на Борисов за развитие на държавата. Как обикаля пътни строежи и вика – „Пазете ми мантинелите“. Как се хвали, че у нас ще дойде „Фолксваген“, а ние правим части за фарове за мерцедеси. И т. н.

И ето как образованието и манталитета на един премиер стават хоризонт на развитие на държавата…

Преди седмица от Гърция и САЩ дойде новина, която мина незабелязана у нас. Президентът на „Майкрософт“ обяви, че ще направят голяма инвестиция в Гърция – 1 милиард евро. Команията ще изгради центрове за данни, ще създаде европейски регион на Microsoft Cloud. Това вкарва Гърция в облачната инфраструктура в света. „Майкрософт“ ще строи такива центрове само в 7 страни в Европа и общо 26 в света.

Облачни услуги и инфраструктура не звучи като търси се агнешко. И не е разбираемо за премиер, който смята завод за авточасти за връх на технологиите. И в които работят за по 700-800 лв. заплата (ако изпълнят нормите – като в Димитровград).

 

Кириакос Мицотакис, Бил Гейтс, Бойко Борисов. Снимки: Уикипедия, ЕПА, от видео

 

„Майкрософт“ ще построи три гигантски съоръжения за съхранение на цифрови данни близо до Атина. За целта ще купи земя, ще дойде и компания като „Сиско“, за да строи, ще наемат и обучават хора.

„Майкрософт“ също така обяви като част от плана си предоставяне на умения за цифрови технологии (обучение) на 100 000 души в Гърция до 2025 г. „Това е нещо, което дърпа страната ни в 21 век “, каза премиерът Мицотакис. Нещо по-важно от икономическата полза и за двете страни, която ще достигне 1 млрд. в близко бъдеще.

България и в момента е страна с по-голям потенциал от Ай Ти специалисти от Гърция. По традиция още от времето на соца у нас имаше много обучени в компютърните технологии. Много за минаха за чужбина, и въпреки това у нас този сектор е добре развит, чужди компании са базирали у нас свои филиали и използват местни специалисти за по-евтино.

Но да дойде компания като „Майкрософт“ и да вложи 1 млрд. евро – за това трябва правителствена политика и подкрепа на държавата. Не е достатъчно гола инициатива като тази на Плевнелиев да построи технопарк – в него и до днес няма никой, освен стени за катерене.

За да стане това, премиерът на страната ти трябва да е завършил „Харвард“ като Мицотакис, а не милиционерското училище.

За да стане това премиерът трябва освен да козирува и потупва по рамото, да говори английски и да умее да изтъква предимствата на страната си. Ако въобще ги знае, какъвто е българският случай.

Разбрахте ли Харалани, които ни убеждавате през ден от екрана, че имаме късмет с Борисов?

Разбрахте ли политолози, социолози, анализатори и астролози, които всеки ден хвалите Борисов като самороден талант, отличник в училище, успешен политик?

Разбрахте ли, умници, които се тюхкате кой ще дойде, като падне Борисов?

Разбрахте ли, че вкупом дърпате България назад?

 

 

Станете почитател на Класа