Ще се броят ли превозвачите наесен?

Повече от 600 фирми за пътнически и товарни превози у нас не покриват критериите за финансова стабилност, съобщиха от Националния съюз на превозвачите в България.
За да можеш обаче да си в този бизнес, първото условие е да си финансово устойчив. И това условие не е продиктувано от нечий каприз. Защото да превозваш хора и товари от точка А до точка Б, е твърде отговорно занимание.
Случайно ли е, че нашите съседи Турция и Гърция имат доста по-затегнат лицензионен режим. Дори техни превозвачи минават границата, за да регистрират транспортни фирми, защото у нас всичко може и всеки успява да прескочи бариерите. Да не говорим за контрола. Публична тайна е, че дори по телефона е възможно да се уреди технически преглед на транспортно средство, което вози пътници.
Резултатът е видим за всички - по пътищата на страната могат да се забележат возила от средата на миналия век, а полицейската сводка на пътнотранспортните произшествия е дълга като телефонен указател.
Икономическата криза наесен ще постави твърде сериозни изпитания пред бизнеса, включително и транспортния. Компромис с живота на хората по пътищата обаче е абсурдно да се прави. Което означава, че в близките месеци трябва да има ново преброяване в транспортния бранш.



Станете почитател на Класа