Защо чиновникът е невинен, дори ако не си върши работата

Поредната серия препоръки и съвети отправиха представители на бизнеса към новите управляващи. Наред с дискусиите около бъдещата актуализация на бюджета, предпазното споразумение с МВФ, затягане на контрола при изразходване на евросредствата се чу и призивът за... спазване на закона. Не кой да е закон, а този за отговорността на държавните служители.
Оказа се, че у нас има нормативен акт, макар и поостарял, който урежда персоналната и административната отговорност на чиновниците, които с действията или бездействията си нанасят вреда при или по повод изпълнение на административната си дейност. Но подобно на много други норми в държавата, и този закон не се изпълнява. Досега няма реално наказани или обявени за виновни служители. Независимо от оплакванията на фирми и граждани.
В изтъркано клише се превърна фразата, че „администрацията повече пречи на бизнеса, отколкото да му помага“. А в условия на криза бизнесът още повече има нужда да знае, че държавата наказва персонално хората, които създават пречки и нанасят финансови вреди. Защото загубите за един или друг предприемач означават по-малко постъпления от данъци в бюджета или преминаване в „сивата“ част на икономиката, от която държавата не печели нищо. В характеристиката на чиновника обаче никъде не са вписани санкции, в случай че не изпълнява задълженията си. Може би тази безнаказаност го прави и слабо ефективен. Затова е редно новите законотворци да обърнат внимание на сигналите на засегнатите. Ако искат да помогнат реално, без да пречат.

Станете почитател на Класа