Зърнената реколта - в примката на случайността

Само преди две седмици зърнопроизводителите живееха с хубави предчувствия, че не само ще възстановят разходите си, но и ще имат прилични печалби. Вярно, пролетната суша намали добивите, но пък се очакваше хубава висококачествена пшеница. А както е известно, доброто качество се плаща добре.
Продължителните и обилни дъждове обаче са на път да изиграят лоша шега на фермерите. Според експертите на аграрното министерство едва 5-6% от житото е прибрано. Дъждовете обаче няма да спрат и до края на седмицата. Синоптиците очакват прилично време за жътва едва след 10 юли. Но от Северозападна България, където бяха най-обилните валежи, вече идват сигнали, че семената започват да покълват, още докато са в класовете. А това рязко ще намали качеството на продукцията. Никой не се наема да каже каква част от пшеницата ще се окаже негодна за хляб, така както и не може да се прогнозира с точност кога ще спрат дъждовете.
Но производителите традиционно нямат застраховки и излиза, че са оставили бизнеса си на случайността.
Понеже промишлеността драстично се сви, бюджетът тази година заложи по-големи надежди на аграрния сектор. Но и тези планове започват да изглеждат прекалено нереални. Българската икономика от планова стана пазарна, но някак си започва да се превръща в случайна. Което никак не е добре.

Станете почитател на Класа