Патриотите в целувката на смъртта

Ако се вярва на „сигурните“ източници, на които се позовават медиите, вървим към управляваща коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Ще избързам още в началото да кажа, че думата „коалиция“ е доста слаба и неточна, за да предаде цялостно очакванията ни от този нечестив сговор. Нужна ни е друга дума, по-динамична. За късметq имаме под ръка точно такава – коализия: коалиция, съпътствана от постоянни колизии. Поне в началото, докато Борисов опитоми Патриотите. А той ще ги опитоми. Както опитоми Реформаторите. Така ги опитоми, че накрая си позволяваше да ги обижда в лицето и те само мигаха на парцали. Не знам как го прави, но го прави добре. С моя прост акъл си мисля, че му помага Цацаров. Например, оставя ги да се омърсят с рушвети, да затънат в далавери и други действия, предмет на НК и НПК. Само ги наблюдава. И като навлязат в престъпния състав, идва Цацаров и ги стиска за… папките и те изведнъж омекват. Не твърдя, че точно така става, но пък е напълно възможно. Този сценарий ми хрумна по повод образуваната проверка срещу Патриотите за блокирането на границата, която „съвсем случайно“ съвпадна с началото на преговорите за правителството. И Валери Симеонов, който по никакъв начин не приемаше Борисов за премиер, изведнъж се примири и дори реши, ако казват истината „сигурните източници“, да му стане министър. Последните слухове са, че Симеонов се е цанил за вицепремиер и министър на енергетиката, а Каракачанов - за военен министър.

Всъщност отношенията на Борисов с Патриотите са с доста обременено минало. Когато Борисов подаде оставка след провала на Тетка Цачева в президентските избори, Каракачанов и Валери Симеонов обявиха готовност да направят правителство. Борисов първо им обеща подкрепа, но после се отметна. Тръгнаха приказки, че от ЕНП възразили срещу коалиция с националпопулистите. Тогава Валери Симеонов побесня: „Имаме за премиер и лидер на най-голямата партия човек с доста лабилна психика”.

Такива закъснели открития се правят обикновено когато те настъпят по мазола. Валери обикаляше медиите и виеше като флекс: „След като Борисов беше премиер, всеки може. Не може цял ден да гледаш телевизия и да се разхождаш... Борисов е голямо гюле, което тегне на ГЕРБ. Това е самовлюбен, откъснат от живота мегаломан. Свърши тоя! Изгоря! ГЕРБ има бъдеще, но не с тоя”.
И приканваше Борисов да се направи, че го чакат в Банкя: „Най-доброто, което може да направи премиерът, е това, което народът пожела – да се оттегли от политиката, да стане почетен председател като Доган и да отиде в Банкя, и да остави ГЕРБ от партия за лично ползване да се превърне в една нормална политическа сила...“.

 


И след тези комплименти сега е готов да му стане министър! Ако това не е да си плюеш на сурата, не знам кое тогава.

Разбира се, след като сме наблюдавали поведението и сме слушали силните думи на Реформаторите преди изборите през 2014 г., в които думи Борисов беше „мутра“ и „бандит“, нямаме право да се учудваме на патриотарските метаморфози. Така е прието тъдява. Той и Каракачанов наричаше Сидеров психопат, пък сега се прегръщат. Между другото, същият този Симеонов, който отиде да блокира границата, викаше срещу Бареков през 2014 г.: „От акциите на Бареков за затваряне на границата с Турция няма никакъв смисъл и ефект, само се вдига пушилка. Действията им са съгласувани с Местан, така активират електората на ДПС”. Та така е тука, на постоянството в мненията и възгледите се гледа като на личен недъг.

Каракачанов определено е доста по-обран, както обичат да казват софийските кифли. Избягва силните думи, не плюе там, където може да му се наложи да ближе. С една дума, той има по-богата коалиционна култура, защото има и по-богато коалиционно минало. Трудно ще ми е да изброя всички коалиции по интереси, в които Каракачанов и ВМРО са участвали. „Дълбокото гърло“ казваше: „Следвайте парите и ще стигнете до истината“. Аз бих казал: Следвайте Каракачанов и ще стигнете до парите. Прошумолят ли някъде едри банкноти и той е там.

 

Затова ми прозвуча като турбо цинизъм откровението му, че семейството му живеело с 1200-1500 лв. на месец. Пък Валери живеел даже и с по-малко – 1000-1200 лв. Представяте ли си?! По-зле са и от пенсионерите. Като го гледам Каракачанчето на снимките как ги е надиплил три ката гуши, и се сещам какво казва народът за шията и туршията… Толкова са се откъснали от живота на нормалните хора, че не умеят и да излъжат смислено. Абе, аланкоолу, кажи, че живееш в рамките на депутатската си заплата, какво се правиш на социално слаб!

Когато Димитър Байрактаров напусна НФСБ, защото се обиди на Симеонов, че го сложил на неизбираемо място в листите, каза: "Моят морал ми говори, че нещата са много, много гнили“. Велизар Енчев, също ренегат от НФСБ, обясни какво точно е казал моралът на Байрактаров: „И той видя, че ПФ е бизнес проект, от който вождът в Бургас печели милиони. Държавни милиони! Сега си припомнете моите думи за хайдутлука при строежа на оградата по границата с Турция. Далавери Симеонов печели милиони чрез свои фирми подизпълнители...“.
Може и с 1000 лв. Но на ден…

А Каракачанов се посветил на увеличаването на населението чрез произвеждане на нови български граждани, главно от македонци. Разбира се, не безплатно. Говори се за цифри с доста търкалета отзад. Но може да го говорят и завистниците, дето им е скомина, че Каракачанов топи човката, пък те преглъщат на сухо.

Най-интересно ще е да се наблюдава поведението на Волен Сидеров в управленската коалиция. И по характеропатични, и по идеологически причини. ГЕРБ претендира да е убедена проевропейска партия, а Сидеров е убеден (някои казват платен) русофил, яростен противник на НАТО и ЕС. Личният здравен статус на лидера също е нещо, на което човек не бива да гради дългосрочни стратегии. Както обича да казва д-р Филипов, „Атака“ е партия, създадена на нервна почва. В момента Сидеров е в ремисия, но никой не знае кога ще го прихване. В активна фаза става неуправляем като кълбовидна мълния. Макар че в това отношение той е малко като французите. Французите, по думите на Волтер, никога не полудяват, освен ако нямат полза от това. Та и Волен така. Задава се чудесно време за полудяване. Управляващата коалиция ще разполага с мнозинство от 122 депутати. Достатъчно е само Сидеров и верният му Чуколов да се направят на интересни и правителството ще се срути.

При съставянето на кабинета „Борисов II“ Патриотите останаха извън кабинета. Тогава и не можеше по друг начин. В НС имаше Реформатори, все видни членове на ЕНП, от които се очакваше да преобразят страната с реформи. И от ЕНП не даваха да се издума за коалиция с националпопулистите. Но нещата се промениха. Реформаторите са исторически референтна тема. На сцената са само националпопулистите, икономическите популисти на Марешки и икономическите волунтаристи на Нинова. Да му имам победата на Борисов, дето се казва… Ако не беше разбил РБ (с активното съдействие на лидерите му, разбира се!), сега щеше да има поне един нормален съюзник.

Самите Патриоти също искат вече да седнат на централната маса, стига са събирали трохите. Каракачанов: "Видя се, че формулата от 2014 г. не работи 100%... Ако се стигне до обща програма за управление, смятам, че е необходимо ние да имаме своите министри".

От Европа, стресната от настъплението на собствените си националисти, и от ЕНП специално идват противоречиви сигнали. Симеон Дянков съобщи от Малта (да се чудиш той пък какво правеше на сбирката на ЕНП?!), че европейските партньори на Борисов му подали зелено за коалицията с Патриотите. „Епицентър“ на Малария Велева твърди точно обратното. „ЕНП с ултиматум към Борисов: никаква коалиция с Патриотите!“. Евродесните смятали Каракачанов за „българския Марин льо Пен“. И били особено очаровани от кадрите от границата, на които Валери Симеонов предлага на възрастна туркиня да й носи чантата...

Тежки преговори се задават, клизматични. Затова, за разлика от преговорите с Реформаторите през 2014 г., когато Борисов остави трите каки да ги омайват, сега лично ще се договаря. А има много неща за договаряне. Патриотите се кълняха преди изборите, че няма да отстъпят от искането си за 300 лв. минимална пенсия. Но от ГЕРБ твърдят, че няма пари не само за 300 лв., но дори и за 200 лв. От друга страна, Борисов няколко пъти обеща да прокара в НС мажоритарна избирателна система, за която на референдума гласуваха 2.5 млн. души. На този етап тя ще обслужи ГЕРБ много добре, но това ще стане за сметка на по-малките партии като ВМРО, НФСБ, „Атака“ и т.н.

Друг голям въпрос пред бъдещата коалиция е доколко може да се разчита на единството на трите партии, съставящи „Обединени патриоти“. Явно Борисов е добре информиран за тлеещите под видимостта на единството скандали и държи да сключва споразумение с всяка една партия поотделно. Но това, струва ми се, има и друга цел. Борисов ще се опита да разедини Патриотите. Така както успя да го направи с Реформаторите. Едни ще приласкае, други ще отблъсне. И като крайно ще ги задуши в мощната си прегръдка. Патриотите тръгват по пътя на Реформаторите. А този път е дълъг и труден. И свършва на св. Петка в тръните. Съвпаденията са прекалено много, за да ги пренебрегнем. Добрата новина е, че ще имаме възможност да опознаем Патриотите в действие. Щото едно е априорното знание, друго е апостеорното. Ако Кунева, Лукарски, Ненчев, Москов не бяха се включили в правителството на Борисов, още дълго щяхме да се заблуждаваме, че имаме нормално дясно.
Друг е въпросът какво ни носи това познание. Доста политици опознахме досега. И това познание ни донесе само печал…

Станете почитател на Класа