Интересът клати американския фес, а европейският – вятър го вее

Антируските санкции донесоха само вреда за България и Европа

 

 

 

 

 

Вашингтон за пореден път „сгърчи“ жалките европейци и ги принуди да удължат с 6 месеца санкциите.

 

Съответно ден по-рано европейците получиха и санкционен шамар от Москва за двойно по-дълго време, за една година.

 

Официалният представител на САЩ Адам Шубин,отговарящ за санкциите против Русия, посети Париж и Берлин и  „убеди европейските партньори, колко е важно санкциите против Русия да бъдат продължени”.

 

Шубин  се среща с министри на външните работи, икономиката и финансите на страни-членки на ЕС, както и с представители на частни банки и финансови институции.

 

Невнятният Европейският съюз изправен пред редица проблеми – мигрантската криза, нестабилността на еврото и  излизането на Великобритания от ЕС клекна на височайшата заповед.

 

Разбира се  ЕС бе заплашен, че САЩ ще въведат глоби за отмяната на санкциите срещу Русия, както писа в. Wirtschaftswoche. Заплахите бяха,че ако ЕС отслаби санкциите срещу Русия, ще последват наказателни мерки от страна на САЩ с подобна ситуация на тази с Иран, когато САЩ заплашиха с глоба всеки, който заобиколи американските санкции.

 

И ето изненадата от днес – за Вашингтон няма санкции, а има само лични интереси:


Росатом и САЩ подписаха договор за експлоатацията на руско ядрено гориво в САЩ.

 

Москва и Вашингтон  създават стратегически съюз за въвеждане на руско ядрено гориво до пазара на американските ядрени централи.

 

Росатом АД „ТВЕЛ“ подписа   първия договор за пилотна експлоатацията на руско ядрено гориво със САЩ, съобщи Росатом.

 

„Ние вярваме в този проект“, каза генералният директор на Държавната корпорация, Сергей Кириенко, цитиран от прес-службата.

 

„Ние знаем как да се правят горивата“ TVS-Kvadrat „, ще отидем на пазара на САЩ. Важно е, че, в сътрудничество с GE-Hitachi ние преминаваме от думи към действия и е подписан договор за доставка на „горивни елементи“ за експериментална партида.

 

Русия и Съединените щати  съвместно ще се занимават с лицензирането и производство на горивни системи, за да се използва в ядрените централи, работещи в реакторите с тип  PWR.

 

САЩ не могат и без руските ракетни двигатели, Пентагонът купува още 18, РД-180 руско производство, които да послужат за военните спътници, заяви заместник-секретарят по отбраната на САЩ Робърт Уорк, въпреки санкциите.

 

Русия доставя на САЩ и двигатели РД-180, които се използват при първата степен на ракетите-носители „Атлас-5“ (Atlas V) от американският консорциум United Launch Alliance. Беше обявен договор за доставката на още 20 такива двигатели до 2020 година.

 

 За България и за Европа е забранено.

Станете почитател на Класа