Димитър Гочев: КС не може да се произнася за нищо, по което вече се е произнесъл

Изобщо няма процедура, при която депутатите да питат конституционните съдии между първо и второ четене за промените в Конституцията.

Конституционният съд /КС/ се произнася по искане за установяване на противоконституционност на влезли в сила закони, а не за проектозакони. Предполагам, че идеята на тези, които "питат" - защото в Конституцията няма такъв израз, е да сезират КС да даде тълкуване на някакъв текст от Конституцията. На кой точно текст и какво ще бъде искането за тълкуване на мен не ми е много ясно. Те се надяват с едно ново тълкувателно решение на КС да се измени конституционното Решение №3 от 2003 г. Тогава КС даде тълкуване на текста на основния закон, в което се казва какво може да направи едно Велико народно събрание /ВНС/. Предполагам, че това е тяхната идея. Но използването на тази дума "питам" е абсолютно нелегитимно.

Очевидно е, че с всички тези приказки, които се въртят в публичното пространство определени среди се опитват да упражнят публичен натиск върху КС. Дали ще окажат реално персонален натиск върху някои от членовете на съда, това вече е съвсем друг въпрос. Но това говорене е без съмнение опит за оказване на влияние върху КС.

Все пак, не смятам, че в момента има атака срещу КС. Ако някой смята, че може да проведе такъв натиск, това е недопустимо. Ако е пречка със становището на КС да се проведе тази промяна на Конституцията, това е съвсем друг въпрос. Промяната, която в момента искат да направят със статута на ВСС, е от онази категория, която може да бъде извършена единствено от ВНС. Това е и смисълът на Решение №3 от 2003 г. на КС. Ново решение по същия този въпрос не може да има. КС не може да се произнася за нищо, по което вече се е произнесъл. Ако искат тълкувателно решение по друг въпрос, това вече е съвсем друго и може да стане.

Станете почитател на Класа