Тръгва вълна от принудително изземане и на бизнес имоти

Велизар Велков
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

В следващите 12-18 месеца може да се очаква ръст на принудителните изземания на бизнес имоти (търговски сгради, офис и индустриални площи), съобщи investor.bg, позовавайки се на доклад на консултантската компания MBL. Експертите коментират, че банките все още не са изградили ясна стратегия как да се справят с този проблем и действат индивидуално според всеки отделен случай, като засега задържат имотите в своите баланси, за да избегнат отчитането на слаби финансови резултати.
Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев коментира пред „Класа“, че отнемането от страна на банката на бизнес имот става по-лесно, отколкото, когато става въпрос за жилище. Той обясни, че нараства броят на заведените дела, свързани с ипотеки, но ръстът според него няма да доведе до лавинообразно принудително изземане на имоти. В управляваната от него камара за 2009 г. са заведени общо около 110 000 дела, от които едва 2% представляват свързаните с ипотеки, които не могат да обърнат цялостната картина на пазара. Две от най-големите компании у нас - Colliers International и Forton, се въздържаха от коментар.
Припомняме, че преди месец изпълнителният директор на агенцията за недвижими имоти „Адрес“ Цветелина Тасева предрече, че имотният пазар може да бъде залят от продажби на жилища, които са собственост вече на банките, което от своя страна може да доведе до спад на цените и нов срив на сектора. Тогава тя предупреди, че въпреки липсата на драстично изземане на имоти това няма да продължи дълго и развитието на сектора у нас ще зависи в голяма степен от поведението на банките. А в интервю пред „Класа“ председателят на Асоциацията на българските банки Виолина Маринова обаче опроверга подобни прогнози с думите: „Няма логика в твърдението, че ще залеем пазара на недвижими имоти и той ще се срине, тъй като банките продължават да продават на пазарни цени, а не по-евтино.
Според данни на Forton 2010 ще е годината на голямото предлагане на пазара на бизнес имоти, като в сегмента трябва да излязат нови 700 000 кв. м. Данните на MBL пък показват, че проектите за търговски площи в строеж са с площ от 507 хил. кв. м, (156 хил. кв. м в София). В края на 2009 г. свободните площи в търговските центрове в София са под 1%, но се очаква с излизането на пазара на „Сердика център“ (55 хил. кв. м) и проекта на „Карфур“ (66 хил. кв. м) през март 2010 г. това да се промени.

Станете почитател на Класа