20% скок на сделките с ипотекирани жилища

Само за последните няколко месеца продавачите на ипотекирани имоти са се увеличили с 20%, сочи анализ на компанията за недвижими имоти „Адрес“. Тенденцията за излизането на все повече такива оферти на дневен ред бе потвърдена и от други експерти в бранша. Финансовите затруднения са причината за над 45% от продавачите за периода април – август 2011 г. да се разделят с апартамента си, отчитат от „Адрес“. Затрудненията при погасяването на ипотечен кредит са накарали 24% от тях да продадат жилището си. Също толкова са решили да потърсят купувач за имота си поради трудности в погасяването на потребителски кредит.
„Продавачите с финансови затруднения се увеличиха с над 20% през последните няколко месеца”, потвърди Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес“ „Хората, изтеглили кредит, който нямат възможност да погасяват редовно, разбират, че изчакването на продажбата не е оправдано финансово. Цените дори на най-атрактивните имоти се задържат, което означава, че стойността на обезпечението не се променя с времето, а задължението расте. Така с всеки изминат ден тежестта на длъжника се увеличава, докато очакване за повишаване на цената на залога липсва. Затова съветваме тези продавачи да реализират имотите си сега, вместо да чакат”, допълва Павлов.
Като цяло има ръст в продажбите на ипотекирани имоти, но той започна още преди две години, коментира и Теодора Димитрова, изпълнителен директор на Era България. В този период част много от офертите са се оказали на много високи цени, макар че е имало и успешни сделки. Това означава, че собствениците са предприели прекалено късно действие по продажба, когато вече са задлъжнели с 5-10 вноски, което завишава значително задълженията им към банките и цената става извън пазарната, а сделката е трудна за реализация, обясни още Димитрова.
Политиката на банките в момента е да не бъдат агресивни със своите длъжници, което обаче води до натрупване на лихви, посочват от „Адрес“. Така в един момент, когато банката реши, че кредитът трябва да се погаси, собственикът е притиснат и загубата обикновено е по-голяма. При продажба на жилището на публичен търг цената може да бъде с над 60% по-ниска от тази, за която е закупено, смятат експертите, и освен това публичната продан е бавна и носи след себе си редица допълнителни такси и разходи, които пак се натрупват към дълга на кредитополучателя.
В момента имотите, които се предлагат чрез публична продан, не са най-доброто, което човек може да намери, твърди Константин Бобчев, управляващ съдружник в Home for you. Те не са нито толкова стойностни, нито цените им са драстично под пазарните, смята експертът.
Хората с трудности при изплащането на кредита си са продавали имоти главно над 50 000 - 70 000 евро, като за тази сума обикновено са реализирани двустайни и тристайни апартаменти, сочат данните на „Адрес“. Има и немалко случаи за продажби до 50 000 евро за двустайни жилища. Същевременно профилът на продавача с трудности при покриването на дълговете си, е на мъж на средна възраст (между 31 и 40 години).


Апартаментите в Банско - с 50% по-евтини спрямо 2008 г.

Апартаментите в Банско са на цени с 50% по-ниски от пиковите им стойности в края на 2008 г., сочи индексът на BULGARIAN PROPERTIES. През 2009 г. офертните цени са спаднали с около 12% (при 40% спад на база реално сключени сделки), допълнителен спад от 12% е бил реализиран през 2010 г. (при запазване на цените на реално сключените сделки непроменени) и през 2011 г. офертните цени са отбелязали понижение от още 10 на сто.

Станете почитател на Класа