Спадът на цените на апартаменти в София се забавя до 5%

Цените на продадените апартаменти в София са паднали с 5% на годишна база през второто тримесечие на 2011 г. според доклад на компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties. Все пак данните за пазара са окуражителни, защото през 2010 г. понижението е било с около 10%. Положителен сигнал за раздвижване е също ръстът на реализираните сделки в столицата и повишение на цените с 2,5% спрямо първото тримесечие на годината. Тенденцията през последните 2 месеца остава насочена към закупуване на по-евтини жилища в София на цени между 30 хил. и 45 хил. евро. Средната стойност на сключените сделки за периода е около 830 евро за кв. м. При луксозните имоти активността се е забавила заради настъпването на летния сезон.
По отношение на ваканционния пазар по морето също се забелязва активизация. Тя е предимно в района на Слънчев бряг. Сделките там са сключени основно с руски граждани, като цените на апартаментите са между 450 и 850 евро на кв.м. В зимните курорти интересът остава слаб, а цените в Банско продължават да намаляват. Селските имоти също са отбелязали спад в стойността с около 6% спрямо данните за предходното тримесечие.
При офис пазара, качествените площи на добри цени мотивират компаниите да се местят. Това сочат данните на консултантската компания Colliers International. Предлагането и изборът в този сегмент са големи, като преместването в качествени офиси на добри цени е основният двигател на офисния пазар в момента, коментира Антон Славчев, мениджър офис площи във фирмата.

Станете почитател на Класа