Лондон измести Париж като най-скъп град в Европа

Лондон измести Париж като най-скъп град в района на Европа, Близкия изток и Африка, сочи годишната класация на международната консултантска компания Colliers International. Наемът на кв. м на основните търговски улици в английската столица е за над 15 хил. долара. На второ място остава Париж с цени от около 13,7 хил. долара за кв. м. Трети се нарежда Цюрих с наеми около 10 хил. долара на кв. м, следван от Милано (почти 9,9 хил. долара) и Женева (над 7,9 хил. долара). Рим заема шестата позиция със 7,4 хил. долара, а Москва е седма със средно около 7,2 хил. долара наем за кв. м. За София средните нива към края на март са за около 65 евро на кв. м за месец, като тенденцията е по-скоро за понижение в следващите 12 месеца.
Конкуренцията за наемане на обекти по търговските улици обаче се е увеличила. В Рим, Мадрид, Милано и други градове е отчетен ръст на наемите. За столицата на Италия увеличението е с около 8% за първото тримесечие на годината, докато за Милано и Мадрид ръстът е с 3%. Така въпреки мрачните икономически прогнози за двете държави се наблюдава известен подем в този сектор.
Припомняме, че според проучване на консултантската компания King Sturge наемите на търговските улици в София са отчели най-голям спад в Европа през последната година. Понижението е било с почти 19% на годишна база за периода януари-март, като прогнозите бяха и за бъдещо намаление.
Показателно е движението на цените и по столичния бул. „Витоша“. В последните години тя упорито пада надолу в класацията за най-скъпи улици в света. Докато през 2005 г. държеше 22-ра позиция, година след това тя достигна 28-о място според класация на Cushman&Wakefield. През 2007 г. тя загуби още 4 места, през 2008 г. отстъпи до 35-о, а през 2009 г. изпадна до 40-о място. За миналата година основната търговска улица у нас изхвърча от Топ 50. В световен мащаб най-скъпа остава „Пето авеню“ в Ню Йорк, САЩ, следвана от хонконгския булевард „Коузуей Бей“ и токийския „Гинза“.

Станете почитател на Класа