Започна сезонът на отстъпките в Гърция

Вили, стойността на всяка от които е около и над 5 млн. евро, скъпи мезонети и луксозни апартаменти в някои от най-престижните предградия на Атина започват масово да се продават. На пазара се предлагат и имоти от високия сегмент на островите Миконос и Санторини. Причината за тяхната продажба е тежко икономическо положение на собствениците им, пише гръцкото издание Imerisia. Според него страната е една от малкото, в които сривът на имотния пазар засегна и сегмента на луксозните имоти.
Предлаганите имоти са на бизнесмени от всички икономически сектори, които са били ударени от икономическата криза. Но масово продавачи са новобогаташи, които са се възползвали от множество възможности по време на бума на борсата преди кризата и са купили скъпи имоти.
Отчита се силен спад на цените във високия сегмент. Стойностите на имотите са по-ниски от 15 до 30 на сто спрямо нивата, на които се продаваха в пика на търсенето, сочат данни на брокерски агенции. Има дори вили на стойност над 8 млн. евро, които се обявяват за продан с огромни отстъпки. Предлагат се и стотици къщи от порядъка на 1 млн. евро, които се продават за 100-200 хил. евро, но няма търсене към имотите и от двата сегмента.
Според Imerisia на наемния пазар се наблюдава нова тенденция. Тази година все повече собственици започват да отдават имота за по-дълъг период, дори за цял сезон. Става дума за свръхлуксозни имоти, които разполагат с всички удобства. В някои случаи те вървят заедно с иконом, който се грижи за жилището. Предлагат се само вили, в които има от 5 до 15 спални. Имотите могат да бъде наети от едно семейство до 20 души в зависимост от вилата, която се отдава.


У нас новите жилища са с 16,7% повече

Пуснатите в експлоатация през първото тримесечие на годината новопостроени жилищни сгради са с 16,7 на сто повече спрямо същия период на 2010 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Статистиката на института сочи, че намаляват новоизградените жилища с 5,3%, с което техният брой достига 3109. Най-голям брой сгради са въведени в експлоатация в област Варна - 103, в които има 564 жилища, област Бургас - 94 с 643 жилища, следвани от област София, където сградите са 40 с 279 жилища.
Общата площ на новопостроените жилища през първото тримесечие на 2011 г. е 241,9 хил. кв. м, което е с 3,6% по-малко в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Статистиката сочи и спад на общата жилищната площ с 1,7 на сто, достигайки до 153,6 хил. кв. м. Средната площ на едно новопостроено жилище се увеличава до 77,8 кв.м от януари до март 2011 г., за същия период на миналата година стойностите бяха 76,4 кв. м. Най-голяма средна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в област Габрово – 136,4 кв. м, на второ място се нарежда София област със 133,9 кв. м, трети остава Ямбол – 111,2 кв. м, след него се нарежда Разград със 106,1 кв. м, а най-малки стойности са отчетени в област Видин и Пловдив, съответно 53,1 кв. м и 56,9 кв. м.

Станете почитател на Класа