София е пета в света по незаети офиси

София е на пето място в света по ниво на незаети офис площи към декември 2010 г. според глобално проучване на консултантската компания Colliers International. Отчетеното равнище на свободно пространство в столицата ни се е увеличило до 25,4% (около 335 хил. кв. м.) в края на миналата година при 17,9%, измерени 12 месеца по-рано. С нарастване на нивото на незаетост от 440 базови пункта от юни до декември София се нарежда отново на пета позиция и по темп на нарастване на свободните площи.
„Победителят“ в проучването на компанията е столицата на Саудитска Арабия – Ел Рияд, където са регистрирани най-високите нива – 40%. На второ място е друг арабски град – Дубай, където равнището е 35%. На трето място е Феърфийлд, Калифорния, където стойностите показват 26,6% незаети офиси. Преди нас е унгарският Будапеща с 25,7% свободни площи. На другия полюс се намират Риджайна, Канада, където нивото на незаетите офиси е едва 1,3%, Рио де Жанейро с равнище от 1,6% и Женева с 2,5%.
София се нарежда на 12-о място в света, сред 50-те града с най-голям обем строителство на офис площи. Около 715 хил. кв. м офиси са били в процес на изграждане към декември 2010 г. Тези стойности са съизмерими с тези в китайската столица Пекин и индийския град Ченай, които са непосредствено преди и след нашата столица. При тях площите в строеж са били съответно близо 790 хил. кв. м и около 705 хил. кв. м. Начело е Шанхай с приблизително 3,5 млн. кв. м, Москва е следващ с 2,8 млн. кв. м, трети се нарежда виетнамският Хошимин с 2,7 млн. кв. м.
По отношение на нивата на наемите за офиси София е извън 50-те най-скъпи места на планетата през декември 2010 г. Лидер е Хонконг, където рентите са били почти два пъти по-високи от тези в лондонското Сити. Ръстът на наемите в този азиатски град е бил над една трета през цялата 2010 г. в сравнение с година по-рано. Припомняме, че в София през втората половина на миналата година офертните цени за офиси клас А бяха средно около 13 евро за кв. м в идеалния център, около 11 евро за широкия център и 9 евро в покрайнините на столицата.
Прогнозите за 2011 г. са за продължаване на растежа, но скорошното покачване на цените на енергията и геополитическото напрежение в Близкия изток и Северна Африка са причина за притеснение, каза Рос Мур, главен икономист от САЩ. Според него повечето региони са показали сигнал, че най-лошото от световната финансова криза е отминало и наемателите се завръщат на пазара с подновен апетит за офис площи.

Станете почитател на Класа