ДРАМАТА СЕ ЗАПЛИТА: Асен Василев и Лорер съдят "Бърд" за Чаталджагейт

ДРАМАТА СЕ ЗАПЛИТА: Асен Василев и Лорер съдят "Бърд" за Чаталджагейт
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.01.2024
  • Сподели:

Министърът на финансите Асен Василев и депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Даниел Лорер се заканиха да потърсят отговорност по съдебен път от разследващата платформа "Бърд" заради замесването на имената им в скандала с имотните сделки на ул. "Чаталджа".
 
Първата част на разследването, публикувано на 10 януари, описва сюжет, в който дружество, принадлежало в миналото на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев, е с блокирани сметки заради иск на американския гражданин Себастиян Бретшнайдер за 5 млн. лв. Три месеца преди това то продава имотите си за над 3 млн. лв. и така американецът остава ощетен.

Според изданието купувач е бизнесдамата Станислава Арнаудова, чието друго дружество от 2019 г. посредничи между държавата и гражданите при купуването на винетки със 7% комисиона. Едновременно Aрнаудова в лично качество придобива и апартамент на депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер, намиращ се на същия адрес. Цената, която Лорер получава, е поне четири пъти по-висока, отколкото цената на придобиване година по-рано, а това според авторите на разследването създава съмнение за корупционни отношения между двамата.

Още в първите дни на скандала и Василев, и Лорер отрекоха да има нещо съмнително в сделката. Днес за първи път финансовият министър и съпартиеца му отговаряха на въпроси на журналисти.

И двамата се обединиха около твърдението, че купувачът на имота, в който се е намирала фирмата "СТВ Консълтинг" и апартамента на Лорер е намерен чрез брокер. По думите им "няма политическа облага заради това, че купувачът на къщата продава винетки".

Депутатът Даниел Лорер заяви, че първоначално не е искал да продава апартамента си, но се е съгласил да го направи след като дружеството е пожелало да продаде целия имот:

"Ние се съгласихме да го продадем на подходящата цена заедно с него", казва той. Именно с първоначалното си нежелание да продава, депутатът обяснява и високата продажна цена на апартамента: "Аз не бях убеден, че искам да продавам, защото това беше един нов дом, в който се бяхме нанесли сравнително скоро, поради което не бях склонен да продавам лесно. Ето защо цената за моя имот е по-висока от цената за фирмата", отбелязва той.

 

Скандалният имот

 

В коментар, който Лорер даде пред "Дневник" преди две седмици, той посочи, че цената на жилището се е оскъпила заради ремонта, който е бил направен в него след придобиването му. В публикацията на Асен Василев от 12 януари става известно, че имотът е закупен от дружеството "СТВ Консълтинг" през 2019 г., а реконструкцията му е завършена през 2021 г. Според справката в агенцията по вписванията Лорер окончателно става собственик на апартамента в сградата на улица "Чаталджа" на 06.04.2022 г., т.е. година след завършването на ремонта. За това, че купувач на имотите на "Чаталджа 3" е дружеството "СИ Трейдинг 2016", собственост на Станислава Арнаудова, която е мажоритарен собственик и във фирмата "Интелигентни Трафик Системи" АД - разпространител на винетки на системата BGToll, Лорер отговори, че няма никакво отношение към пътната инфраструктура.

По въпроса за ниската цена, на която съпартиеца му Даниел Лорер, е купил жилище в същия имот, Василев, заяви, че причината е заради състоянието, в което се е намирал имота. "Г-н Лорер има предварителен договор. Кога точно е изповядана сделката, ами след като е завършен ремонта, разбира се", казва той.

На въпрос дали все пак Лорер не е трябвало да заплати допълнителна сума на "СТВ Консълтинг" за това, че е извършила ремонт на жилището, министърът на финансите заяви, че това било разговор, който се е случвал между г-н Лорер и Марио Сотиров, който е управител на фирмата.

"Цената е такава каквато двама купувачи и продавачи са определили. Имайте предвид, че когато се продава сградата и има отпуснат банков кредит, банката трябва да се е съгласила да бъде такава цената", каза той.

Станете почитател на Класа