Русия смята да продава нефт на България до края на 2024-та

Русия смята да продава нефт на България до края на 2024-та
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.01.2024
  • Сподели:

Русия възнамерява да продава нефт на България до края на 2024 г., стана ясно от думите на финансовия анализатор Николай Дудченко пред ТАСС. 

 

 

През декември 2023 г. правителството реши от 1 януари 2024 г. да се въведе забрана за износ на горива, произведени от руски нефт, а от 1 март да спре работата на "Лукойл" с руски нефт. Така страната ни прекратява предсрочно дерогацията за внос, одобрена от ЕК.

Европа вече е намалила дела си в доставките на руски нефт с 80-90%, но Словакия, България и Унгария все още получават нефт от Русия в рамките на освобождаването от ембарго на ЕС и така ще бъде до края на 2024 г., твърди Дудченко пред агенцията. 

Делът на Европа в руските петролни доставки до края на 2024 г. няма да надвишава 8%, а до края на годината може да падне до нула, смятат експерти, интервюирани от ТАСС. Според тях през тази година нефтът от Руската федерация ще бъде изпращан основно за Азия, но анализаторите очакват ръст на продажбите и за Африка и Латинска Америка.

"Смятам, че през 2024 г. ситуацията няма да се промени - над 80% от руския нефт ще бъде насочен към Китай и Индия. Делът на ЕС до края на 2024 г. може да падне до нула: не мисля, че в края на годината доставките на нефт от Русия за ЕС ще бъдат по-високи от 18-20 млн. тона, т.е. ще бъдат по-малко от 8% от руския износ", казва Сергей Кондратиев, ръководител на сектора на икономическия отдел на Института за енергетика и финанси.

Според Василий Танурков, директор на групата за корпоративни рейтинги на ACRA, структурата на руския износ на петрол и петролни продукти през 2024 г. ще остане същата. Основните потоци, както и през 2023 г., ще се насочат към Индия и Китай, но има възможност за известно увеличение на доставките за Африка, както и към други азиатски страни.

На свой ред Николай Дудченко смята, че през 2024 г. Русия ще доставя около 90% от петрола на Китай, Индия, Малайзия и Турция.

"Ключовите страни за износ на петрол и петролни продукти вероятно ще останат азиатските държави: Китай, Индия, Турция, Малайзия, Южна Корея, Сингапур. Напълно възможно е делът на африканските държави да се увеличи - Мароко, Тунис, Либия, Египет, Того, Сенегал. В бъдеще пазарите на латиноамериканските държави може да бъдат по-широко развити", каза той.

Станете почитател на Класа