Кънев: Най-вероятно азерската СОКАР ще купи активите на „Лукойл“ у нас

Кънев: Най-вероятно азерската СОКАР ще купи активите на „Лукойл“ у нас
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.12.2023
  • Сподели:

Икономистът Евгений Кънев очаква купувач на активите на „Лукойл” у нас да бъде азерската СОКАР. Коментарът на експерта дойде, след като от руската компания обявиха, че са започнали работа по „преразглеждане на стратегията си по отношение на този актив, включително неговата продажба”.

 

 

„Очаквам, с голяма степен на вероятност, купувач да бъде СОКАР, доколкото Русия има участие в нея. Доколкото познавам руския подход към такъв тип операции, не очаквам да има някакви сътресения”, добави той.

По думите му е нормално „Лукойл” да разглежда подобна стратегия за разделяне с рафинерията, тъй като със забраната на вноса на руски нефт, половината от компанията ставала ненужна. „Предстои да разберем какво ще се случи с бензиностанциите и складовите бази, чрез които „Лукойл” упражняваше прекомерно пазарно влияние и монополна сила”, уточни Кънев.

СОКАР е азербайджанската държавна енергийна компания, която произвежда петрол и газ. Именно с нейно дъщерно дружество „Булгаргаз“ сключи договор за първите количества природен газ от Азербайджан за България. Компанията има присъствие в Обединените арабски емирства, Грузия, Русия, Турция, Украйна, Румъния и Швейцария. В последните три държави СОКАР има и верига бензиностанции.

СОКАР е произвела 6,58 милиона тона нефт и 6,55 милиарда кубически метра газ в собствените си находища между януари и октомври миналата година – или около една пета от общия добив на нефт и газ в страната.

Станете почитател на Класа