Гигантски ръст на наш гръб: Печалбата на банките удари 3 млрд. лв.

Гигантски ръст на наш гръб: Печалбата на банките удари 3 млрд. лв.
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.12.2023
  • Сподели:

Печалбата на банковата система стигна рекордните 3 млрд. лв. към края на октомври. Ръстът е с впечатляващите 75%  спрямо октомври 2022 г., което също е рекордно нарастване.

 

 

От данните на БНБ става видно, че основна заслуга за гигантската печалба на банките има силното нарастване на приходите от лихви - за десетте месеца на годината нетният приход от лихви в банковата система е 4 млрд. лв. В сравнение с миналата година сумата е скочила с 1.4 млрд. лв.

Не само кредитният бум обаче е причина за добрия финансов резултат на банковата система. В България търговските банки все още държат на нулеви нива на лихвите по спестяванията на гражданите и фирмите. Това е валидно за четирите най-големи банки в страната и ако статистиката на БНБ все пак отчита леко отлепяне от нулата на средната лихва по депозитите, това се дължи на няколко от малките финансови институции, които по този начин опитват да привлекат нови клиенти.

В същото време растат и приходите от такси и комисиони, които в последните години банките една през друга постоянно повишават. Нетният приход от такси и комисиони за десетте месеца на годината е 1,235 млрд. лв., което е с около 100 млн. повече от миналата година.

Станете почитател на Класа