Икономист бие тревога: Случващото се в България е страшно

Икономист бие тревога: Случващото се в България е страшно
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.11.2023
  • Сподели:

„Случващото се в млечния сектор в България е страшно. До август са закрити 323 кравеферми и 305 овчарници. Ако досега беше около 50% сухото мляко в продуктите, сега ще е около 70-80%. Къде останаха думите на министъра (Кирил Вътев), който трябваше да върви по веригата и да стимулира българското производство. От министър на земеделието той се превърна в министър на преработвателите с вносна суровина”.

Това заяви в ефира на Нова нюз доцент Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Той даде пример с хляба, който в големите вериги се приготвя от заготовки. Не е от наше зърно, смеските са вносни. В България няма биопшеница, въобще няма ръж. Когато изчислихме колко ще струва хляба, ако е от българско биозърно, цената му ще е около 5 лева.

За да стане това трябва да се снижат и добивите, и да се работи с по-леки машини. Ставката от 0% ДДС върху хляба стимулира вносителите, заяви икономистът.

„Преди дни земеделският министър Кирил Вътев заяви, че „сухото мляко някога е било свежо” и няма нищо притеснително в него. Не може традиционно българско кисело мляко да го произвеждаш със сухо мляко и то внесено от чужбина, предимно от Полша”, заяви Буюклиев.

Той даде пример, че най-големият завод за производство на сухо мляко е до Киев и е построен в съветско време, след аварията в Чернобил (1986 г. ядрената електроцентрала „Чернобил”). Когато изсушаваш млякото, изчезват половината от полезните вещества от него, допълни доцентът.

Той показа опаковка на млечен продукт от Франция, където държавата е изкупила фалиращо предприятие, оздравила го е и постепенно го прехвърля на работещите там.

Боюклиев описа и проблемите с месните продукти. „Статистиката говори, че количеството преработено месо показва, че не повече от 20-30% от това месо е произведено в България.

Има некачествено месо, това е публична тайна. Знам, че той (земеделският министър) работи в неговото предприятие с такова месо, но той твърди, че е качествено”, каза икономистът.

Според него трябва да се гледа на храната по друг начин, преди време в страната ни бяха консумирани компоти, тази традиция се променя.

Боюклиев изтъкна, че е неразумно да се продава земя от държавния поземлен фонд.

„Така изведнъж да решиш да обявиш за продажба държавния фонд, който може да носи печалба, да бъде буфер, пасища, развитие на животновъдството е странно... Още повече съм смутен и от думите на земеделския министър Кирил Вътев, който обвинява синдикални лидери от земеделието, че седят в министерството – това е тяхната работа, да водят диалог. От лятото насам се загуби добрият тон и няма комуникация”, каза Боюклиев.

Според него това са земи, които са в научните институти. Върху тях може да се произвеждат български сортове, да се поддържат български породи. Буюклиев даде пример с Франция, където земеделските производители на биохрани и на местните производители получават помощ от държавата.

„Ако произвеждаме истинска храна – традиционно българско кисело мляко, традиционно саламурено сирене, това ще бъде скъпо”, заяви икономистът и допълни, че стремежът трябва да бъде производство на качествена храна и борба с ниските доходи. Ние сме приели, че трябва да произвеждаме 10% биохрани, обясни той.

По думите му, ако няма такава новина – да се продава държавният поземлен фонд, вероятно президентът Румен Радев няма да наложи вето върху Закона за Бюджета. „Първият, който трябваше да реагира, беше министърът на земеделието, но той нищо не каза”, обясни икомонистът.

 

Станете почитател на Класа