Богдан Богданов: Ръст от 5% на БВП ако влезем в Шенген

Богдан Богданов: Ръст от 5% на БВП ако влезем в Шенген
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.11.2023
  • Сподели:

Когато страната ни стане пълноправен член на Шенгенското пространство, ще има повишаване на брутния вътрешен продукт с между 3 и 5%, прогнозира пред БНР министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

 

 

Заради продължителното време за изчакване пред граничните ни пунктове с Румъния бизнесът търпи загуби всеки час и единственото решение е България и Румъния да станат възможно най-скоро членове на Шенгенското пространство, каза министърът на икономиката Богдан Богданов и допълни.

"Това, което видях сега и по пътя насам, са километрични опашки, затруднено преминаване на границите и всичко това пречи на нашия бизнес. Но не само на нашия бизнес, на нашите държави, това е сериозен проблем и за Европа. Ако искаме Европа да запази своята конкурентоспособност, ние трябва да постигнем заветната си цел - България и Румъния да бъдат напълно интегрирани в европейското пространство, нашите бизнеси да бъдат конкурентоспособни и да спомогнем за икономическото развитие на Европа и региона".

Заедно с румънския си колега Щефан-Раду Опря министър Богданов откри в Русе българо-румънска конференция с представители на бизнеса от двете страни.

 
 

Станете почитател на Класа