Ще спестите куп пари, ако направите тези 4 неща

Ще спестите куп пари, ако направите тези 4 неща
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.11.2023
  • Сподели:

В днешно време цената на всичко се увеличава стремглаво. При това сякаш етикетите в магазините се променят ежеминутно.

 

 

На всеки му прави впечатление как едни и същи продукти, които пазарува редовно, с всеки изминал ден стават все по-скъпи и по-скъпи. Да не говорим, че експерти ни плашат с доста кошмарни финансови предупреждения … ежедневно. 

Но има ли как да успеем да закрепим домашния бюджет? Е, именно заради това  ще се притечем на помощ. 

Знайте, че има как да отидете до магазина, да напазарувате и да не пръснете луди пари. Ще попитате как може да стане това? Просто – ако следвате тези 4 важни стъпки.

Благодарение на тях ще спестите много пари – в  това се убеждават всички, които вече са ги изпробвали. 

 

Ето кои са те:

 

Бюджетиране


Без да изчислявате приходите и разходите, просто няма да можете да спестите, така че трябва да поддържате т. нар. „финансови записи“. Таблица, състояща се от три колони, ще помогне за това. А въпросната таблица трябва да включва: „приходи“, „разходи“ и „общо“.

След месец вижте колко пари се харчат за храна. Ако не сте доволни от сумата, която сте похарчили, прегледайте какво купувате и определете кои продукти можете да избягвате. Веднага щом спрете да купувате ненужни неща, ще получите сума, която отива за питателна храна без ненужни покупки.

Също така е полезно да имате отделна карта или сметка, от която ще се правят само и единствено покупки на храна. Това ще ви помогне да останете в рамките на бюджета си и да купувате само това, от което наистина се нуждаете.

Списък за пазаруване
Преди да отидете до магазина, направете списък с това, което трябва да купите. Това може да стане или с обикновен химикал и хартия, или благодарение на специални приложения на вашия телефон. 

Не забравяйте, че ако даден продукт не е в списъка, това означава, че не е толкова необходим. Преди да платите за покупката си, проверете количката си дали не сте взели нещо допълнително и го върнете.

Програми за лоялност
Ако редовно пазарувате в един и същ магазин (или верига магазини) знайте, че е най-добре да станете член на програмата им за лоялни клиенти. Инсталирайте приложение за магазин или вземете карта, която ще ви помогне да спестите. 

Търговските вериги се интересуват да задържат клиентите при тях, така че много бонуси са достъпни за редовните посетители. Например лични оферти, отстъпки и промоции, както и натрупване на точки, които могат да се използват за плащане на процент от всяка покупка.

 

Отиване до магазина с пълен стомах
В състояние на глад съществува риск да купите твърде много и ненужни неща за похапване, като по този начин надхвърлите бюджета си. Когато хората са гладни, те често действат импулсивно и купуват храни, от които не се нуждаят. И често вредно. Именно заради това преди да отидете да пазарувате, то се уверете, че сте сити и стомахът ви е пълен. 

Станете почитател на Класа