Гроздан Караджов за дерогацията: Постигна се обратният ефект. Българинът не плаща с 60-70 стотинки по-евтино

Гроздан Караджов за дерогацията: Постигна се обратният ефект. Българинът не плаща с 60-70 стотинки по-евтино
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.11.2023
  • Сподели:

„Поисканата много бърза писта за отпадане на дерогацията очевидно крие този дефект – за 3 дни едва ли бихте могли да прехвърлите цялото производство на такъв гигантски комбинат като "Нефтохим Бургас" да работи само с неруски период. Трябва да се намери кратък, но реалистичен период”. Това заяви Гроздан Караджов от ИТН по NOVA NEWS.

 

 

 

Той припомни, че България е страна с най-нисък акциз на горивата и затова е държавата в ЕС с най-ниска цена на петролните продукти. „След дерогацията трябваше с по 50-60 стотинки да падне цената на дизела и бензина, защото вече никой не търсеше руския петрол. Той се продаваше веднъж под цената на своя конкурент „Брент” и втори път с до 50% отстъпка”, заяви Караджов. Той обясни, че финансовият министър Асен Василев ги е уведомил, че е приета дерогацията, без никакви допълнителни разяснения.

Бившият регионален министър обясни, че по справка от МФ след приемане на дерогацията „Лукойл” вече ползва 85% руски петрол, а преди това е било 50%.

„Постигна се обратният ефект. Българинът не плаща с 60-70 стотинки по-евтино. Защо не беше предложена методика, по която да се вижда колко руски петрол се купува, колко се отразява на литъра бензин и колко се отразява на литъра дизел и тази отстъпка да се отразява на бензионстанциите. Това не е направено и отговорността е на финансовия министър Асен Василев с подкрепата на Кирил Петков. Целта на дерогацията беше смачкана и прокуратурата трябва да провери дали е смачкана за лични интереси”, заяви Караджов.

Държавата държи всички данъчни складове за съхранение на гориво – кое е пазарното на това, запита министърът и отново каза, че вината за това е на Асен Василев.

„Става въпрос за милиарди, не знам дали тези милиарди отиват към днешните управляващи. Как си представяте – при тази ситуация на надути цени, на свръхпечалба от „Лукойл” да ги оставим още една или още половин година те да продължават с 85% руски петрол да финансират Руската държава, а не българските граждани”, запита Гроздан Караджов. "Как си представяте българското правителство и премиерът да ги защитават и ще ми говорят за национална сигурност, това е предателство", каза той.

За бюджета депутатът от ИТН беше доста ироничен – „Асенчо в страната на чудесата”, на Асенчо тази година не му излизат 4,5 млрд. Актуализацията на бюджета от юни т.г. е с дупка 4,5 млрд. Той преразчете уж приходите си, за да си обоснове разходите”, заяви Караджов и поясни, че финансовият министър се изкарва „добрият” и иска депутатите да са „лошите” и да го посекат. Той обвини ГЕРБ и ДПС, че поддържат финансовия министър на власт. Нито ги има тези проекти, нито има капацитета те да бъдат изпълнени, наканили са се да ги крадат”.

Станете почитател на Класа