Ексминистър Стоянов: Рафинерията "Лукойл" е технически готова за неруски петрол

Ексминистър Стоянов: Рафинерията "Лукойл" е технически готова за неруски петрол
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.11.2023
  • Сподели:

„Още март започнаха тестове с неруски суров петрол и чух от политици в парламента, че технически вече имат възможност. Остава по-сериозно проблемът за логистиката, технически рафинерията е готова. Сега се изисква да поръчат навреме петрол, да осигурят логистиката, ако знаят от кога не може да се ползва руски“, каза бившият икономически министър Никола Стоянов пред bTV. 

 

 

По думите му, когато има дерогация, активна до края на следващата година, няма смисъл сега рафинерията да прави цялостна пренастройка.

„С отпадане на дерогацията сега може да очакваме сериозно поскъпване на горивата и дори недостиг в началото, защото липсва необходимата логистика. Не може всеки ден да променяш, това не е детска градина. Всеки трябва да знае правилата и да се настрои към тях. Като се реши нещо, да се знае и да се работи по него“, допълни Стоянов. 

По думите му служебното правителство е изисквало от „Лукойл“ да направи план за преминаването на неруски петрол.

Той коментира и обвиненията, че служебното правителство не се е възползвало от това, което предоставя дерогацията.

„При започване на войната сортът „Уралс“ започва да върви надолу, но в България горивата продължават рязко нагоре и се отваря голяма дупка, която ние заварваме август – горива от 3,50 лв. Ясно се вижда как през двата служебни кабинета на Гълъб Донев горивата вървят надолу – от 3,50 до 2,30 лв. през юни. За съжаление, при кабинетът Денков отново тръгват нагоре и това показва кой е опитал да направи максималното за цените“, посочи Никола Стоянов.

Станете почитател на Класа