Ето колко дни неплатен отпуск ще се плащат

Всички дни на неплатения отпуск ще бъдат платени по новата мярка, която предвижда държавата да дава по 24 лева на ден на работник от затворен бизнес. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред депутатите от ресорната комисия в парламента.

 

Събираме документи за всички, които бяха затворени от 29 октомври до сега. В момента се изплащат заплатите за ноември. За декември те ще са дължими или в края на месеца, или в началото на януари, обясни министърът. Тя каза още, че вероятно ще има окрупняване на мерките 60/40, 80/20 и „Запази ме". До края на годината бизнесът ще бъде подпомогнат и с още 200 млн. лева, а за следващата година са предвидени още 300 млн. лева.

 

Помощта за работодателите ще бъде диференцирана, в зависимост от загубените обороти, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Предлагат се две ставки: 20% за дейностите, които са извън търговията, и 10% - за търговията, обясни Васил Велев, председател на АИКБ. Засегнатите бизнеси ще подават заявленията си през НАП, като целта е мярката да се прилага още от следващите дни, допълни министър Лъчезар Борисов. Общо 30 социални институции ще бъдат закрити заради крайно неприемливите условия в тях, заяви още социалният министър.

Станете почитател на Класа