Петър Чобанов: Бюджета за 2021 година е едно раздаване на калпак

Трудно може да наречем бюджета за 2021 година антикризисен. По-скоро това е един бюджет, при който виждаме едно раздаване на калпак - това е бюджет създаден по линия на най-малкото съпротивление, с идеята като се раздаде на калпак, после този калпак да се превърне в един глас на следващите избори. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Петър Чобанов, бивш министър на финансите.

Трябва много по-добре и в доклада към бюджета да бъде обяснено защо някои от разходите, които се раздават на калпак, имат нещо общо с ковид кризата, тъй като според мен те нямат. И второ този бюджет ще доведе до опасността, увеличаващия се риск да навлезем в дългова спирала, каза още Чобанов. Знаете, че в началото на тази година бяха взети 8 милиарда нов дълг, като цяло се очаква дълга да нарасне над 5 милиарда. Като цяло се очаква за последните три месеца на годината да бъдат похарчени 6 милиарда. Това са едни стряскащи, големи числа - те продължават и следващата година.

Дефицитите, ако погледнем на начислена основа по европейска методология, са над 5 процента и 2020-та и 2021-ва година - те ни отдалечават от изпълнението на критериите за членство в еврозоната, но те предизвикват и огромно увеличение на дълга, каза още Чобанов. Ако в края на 2019 година дълга е около 25 милиарда, консолидирания държавен дълг, очакванията са към 2023 година той да бъде 40 милиарда, допълни той.

 

Станете почитател на Класа