Внимание! Банките дерат клиентите с нова такса

Нова такса, въведена от банките в началото на извънредното положение, шокира теглилите кредит от финансовите институции. Въпросната сума е минимум 50 лева и е наречена по различен начин в трезорите. Някъде я наричат „такса усвояване на кредит”, а на други места - „комисиона за кредитна оценка и одобрение”. Сумата е приблизително 0,5 % от целия заем - т.е. си е истинско обирджийство при по-големи суми.

 

За въпросната такса обаче научавате, само ако прочетете внимателно договора си с трезора, защото никой предварително няма да ви обясни, че ще ви приспаднат и тази допълнителна сума. Въпросното изискване, естествено, е вмъкнато някъде из клаузите на документите.

От този допълнителен разход няма как да избягате, но поне има вариант да не плащате първоначалната сума за разглеждане на молбата ви за заем от финансова институция.

 

 

В случай, че отидете на крака в банката и поискате заем, ще трябва да платите между 20 и 40 лева  за разглеждане на документите ви. Ако не бъдете одобрен и не получите кредита, сумата няма да ви бъде върната.

Тук обаче има вратичка - ако подадете молбата си онлайн, през сайта на съответната банка, не дължите нито стотинка. Така че - възползвайте се от екстрата. Онлайн обаче, внимавайте и попълвайте стриктно, защото дори да сте сбъркали, договорът ще бъде оформен според подадените там данни. Ако все пак изтеглите заем, освен лихвения процент, зададен от банката, ще плащате и такса за обслужването на кредита - между 3 и 5 лева на месец, като сумата е различна във всички трезори.

Ако искате да се абонирате за услугата есемес известяване при теглене и постъпване на средства в банковата ви карта, също ще трябва да отделите на месец между 3,50 и 7 лева, според лимита на съобщенията, които ще  получавате при всички транзакции.

Повечето кредитополучатели предпочитат и да застраховат кредита си, което е разумна крачка, като си платят такса „спокойствие”, което означава договор със застраховател, посочен от банката. Сумата, която ще дължите всеки месец, отново ще е около 3 до 5 лева при не особено големите кредити. Застрахователят обаче гарантира с плащането на тези вноски, че при здравословен проблем или фатален случай, сумата ще се поеме от тях, а не от наследниците на титуляра.   

Така или иначе, при всички случаи не бързайте, преди да подпишете договор с банката и четете внимателно документите. Две от клаузите във всеки договор са неприятни, но неизбежни - едната е, че трезорът има право да обяви кредита за предсрочно изискуем при просрочени плащания на клиента и тази, в която банката предупреждава, че при настъпили форсмажорни обстоятелства, има право да увеличи по свое усмотрение лихвения процент.

Станете почитател на Класа