Сивият пазар на горива за 2019 г. възлиза на 1 млрд. лв.

Бюджетът е загубил 505 млн. лв. за миналата година от нерегламентираните продажби на горива. Оборотът в сивия сектор на горивата надхвърля 1 млрд. лв. Това показват данни от проучване на Центъра за изследване на демокрацията за недекларираните продажби на горива у нас, изготвено по поръчка на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и обявено днес.

От доклада става ясно, че недекларираният бензин, върху който не е начислен ДДС и акциз, е 5,12%. За дизела този процент е много по-голям – 14,14%.

 

 

Според изчисленията пазарът на нелегални горива за миналата година възлиза на 8,05%. Близо 8,3% са били нелегалните продажби на бензин и 9,7% дизел. Според Тихомир Безлов от ЦИД, който представи доклада, благодарение на мерките на държавата, секторът все пак изсветлява повече спрямо предишни години. Той даде за пример, че през 2018 г. нерегламентирано са се продавали 19% от дизела и 16% от бензина. Според проучването, въпреки че броят на моторните превозни средства се увеличава, техният среден пробег намалява.

 

 

Между 3% и 6% от пробега на колите е в чужбина. Данните показват, че през миналата година при регистрирани 3,34 млн. превозни средства, реално движещи се са 2,96 млн, а от тях 2,33 млн. са леки автомобили.

От ЦИД определят като най-рискови Бургаска, Благоевградска, Варненска и Софийска област. 

Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа