Шефката на НАП с увеличена заплата - 5500 лв.

Със свое решение правителството увеличи основната месечна заплата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова на 5 500 лева, считано от 01.01.2020 г. Това става ясно от решенията на Министерски съвет от днес.

От прессъобщението разбираме, че повишението на заплатата на Димитрова се дължи най-вече на принципното административно увеличение на разходите за персонал в бюджетните организации за 2020 г. Според Закона за държавния бюджет - тази година всички чиновници ще взимат с по 10% повече. Така заплатата на шефката на НАП от 5000 лв. става 5500 лв.

"При формиране на основната месечна заплата е отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията", пише в мотивите на Министерския съвет. С такъв мотив бе и миналогодишното повишение.

Премиерът Бойко Борисов поне няколко пъти годишно обича да се хвали с голямата събираемост на приходи в бюджета над планираната. Обичайно това преизпълнение извежда бюджета на държавата на излишък, а парите се раздават през декември за непланирани по-рано дейности.

Името на Галя Димитрова стана публично известно през лятото на 2019 г., когато се разбра за пробив в сървърите на НАП, в резултат на което бяха оповестени лични данни на хиляди българи. Тогава бяха отстранени двама души на ръководни постове в приходната агенция, но не и Димитрова. Тя дори беше в отпуск по време на кризата и обяви, че зарази важни лични причини не е прекратила отпуска си. "Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план", коментира тя тогава.

Станете почитател на Класа