Синдикати и работодатели искат да се възстановява данъка на хора с ниски доходи в края на годината

Синдикати и работодатели са поискали от правителството да се възстановява данъка в края на годината на работниците с ниски доходи. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след като връчи заедно със социалния министър Деница Сачева на тържествена церемония в КНСБ награди на 12 ветерани на синдикалното движение. С церемонията бяха отбелязани 140 г. от зараждането на синдикалната дейност в България.

Възстановяването на данъка е част от споразумението, по което са работили лидерите на националнопредставителните синдикални и работодателски организации. Споразумението е връчено вчера на срещата при премиера Бойко Борисов. Проектоспоразумението е от лятото, в края на юли и началото на август то беше завършено между нас и работодателите, уточни Пламен Димитров. Синдикати и бизнес очакват властта да припознае това проектоспоразумение, което трябва да е тристранно."Някой ще каже, че от ГЕРБ са казали, че данъците няма да се променят, но ние сме се разбрали с бизнеса, че това е едно от общите предложения. Не е въвеждане на необлагаемия минимум, както искахме, но по това предложение имаме съгласие с бизнеса, каза Димитров. Тази мярка е обвързана и с начина на изплащане на болничните. В споразумението се предлага те да се поемат изцяло от НОИ.

Националното тристранно споразумение е в четири области, като в много от точките вече имаме почти на 100% съгласие с бизнеса, каза Димитров. Изплащането на болничните е обвързано с останалите 40 точки, свързани с бизнес средата, с 10 мерки в енергийния сектор, демографски мерки, мерки за връщане на българите от Украйна и Молдова, за дигитална програма за обучение с общ размер около 1 милиард евро. Има и конкретни мерки с ДОО, цялостна реформа на системата за социално подпомагане, посочи Пламен Димитров.

"Ние говорихме и за българската позиция по Зелената сделка, през тези 12 месеца, които идват, България може да бъде загробена окончателно и това не е благодарение на мен или на Борисов, това е ситуацията, в която ни поставя тази Зелена сделка, и не само България, а цяла Източна Европа", заяви Пламен Димитров.

Пламен Димитров и социалният министър Деница Сачева съобщиха, че следващата среща по темата е на 6 януари при вицепремиера Томислав Дончев и съответните министри. Ще се иска от правителството да реализира споразумението до края на мандата.

По думите на Димитров правителството ще поиска до края на януари цялото споразумение да е финализирано.

По отношение на изплащането на болничните, Деница Сачева каза, че трябва да се изчакат изводите от анализа, възложен на НЗОК и на НОИ със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, за да се вземат решения въз основа на информация.

Срокът е един месец от обнародването на закона. От една страна трябва да се борим със злоупотребите, но трябва да видим има ли и причини, поради които толкова честото ползване на болнични е рационален избор - дали поради икономически затруднения в предприятията, или поради пробойни в законодателството, дали не е свързано с това, че някои от работниците не могат да ползват своите почивни дни и работят много извънредно, каза Сачева. Тя заяви, че за нея верният отговор е комплексни мерки, свързани както с борба със злоупотребите, така и с промяна в законодателството.

Станете почитател на Класа