Борисов: България ще участва в газопреноса

Страна ни иска да развие газов хъб "Балкан", който е съгласуван с Европейската комисия, допълва премиерът

 

България ясно заяви, че ще участва в газоразпределителния хъб "Балкан“, защото ни се полага. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев, цитиран от БНР.

„Нашето решение е ясно, съгласувано е с Европейската комисия. Ние го наричаме газов хъб, господин Алексей Милер го нарича газоразпределител, така че както „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме в газовия хъб около 15-16 млрд. кубически метра. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство", заяви премиерът Борисов и добави: „Южен поток“, от който се загубиха пари, беше 60 млрд. кубически метра". 

 

Българският премиер допълни, че в момента, в който транзитната газ от България  към Турция спре, българските тръби ще остават празни. Затова страната ни търси различни източници, с които да  запълни капацитета на газопреносната си мрежа. Той изтъкна, че страна ни иска да развие газов хъб "Балкан", който е съгласуван с Европейската комисия.

Бойко Борисов посочи, че капацитетът на нереализирания газопровод "Южен поток" е бил планиран да транзитира около 60 млрд. куб. метра газ годишно, докато продължението на "Турски поток" през България е планирано за около 16 млдр. куб. метра.

 

https://www.investor.bg/images/articles_uploaded_photos/0000002210.jpg

Борисов коментира и бъдещето на проекта АЕЦ "Белене".

„Ситуацията сега е променена. Арбитражът в Париж отсече, че двата реактора са български, за което България трябва да заплати 1,176 млрд. лева и с натрупани лихви, които Вие (Дмитрий Медведев - бел. ред.) с президента Путин ни ги опростихте, но ние платихме кеш - всички пари наведнъж. Сега България има завити в найлони два ядрени реактора - произведени в Русия, българска собственост".

Борисов посочи, че днес е било обсъдено пускането на ферибот Бургас-Новоросийск и развитие на полицейското сътрудничество във връзка голямата численост на руски туристи у нас. Говорихме и за засилване на взаимодействието между правоохранителните ни органи. Борисов изтъкна ползите от изграждането на българската част от газопровода "Турски поток" и от търсенето на пазарно решение на проекта за изграждане на АЕЦ Белене".

За последната година стокообменът между България и Русия значително се е подобрил и това се дължи на активизираните контакти. Това пък заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на протоколната среща в Министерски съвет.

„Има към какво да се стремим, тъй като през последните години някои цифри от икономическото сътрудничество станаха по-високи, но други за съжаление се влошиха, особено ако вземем резултатите от изминалата година“, заяви Медведев.

Руският премиер изтъкна и значителните връзки в сферата на туризма.

„Нашите граждани обичат да идват в България и утре на тази тема ще имаме специален форум, където ще обсъждаме развитието на туристическото сътрудничество“, каза Медведев. Той поздрави българския си колега и всички граждани на България с националния празник 3 март. „Разбрах, че и днес у вас е почивен ден, но това няма да ни попречи да работим“, отбеляза руският министър-председател, цитиран от Interfax.

 

 

 

0a

Станете почитател на Класа