Депутатите отложиха на първо четене влизането в сила на Закона за горивата

От „Обединени патриоти“ обвиниха опозцията, че се възползва от ситуацията и сега подкрепя коригирани текстове, срещу които по-рано е възразявала

 

 

Депутатите приеха почти единодушно днес предложението на Министерски съвет с шест месеца да се отложи срокът за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закона за горивата.

Ако промяната бъде приета и на второ четене, нормативът ще влезе в сила от 1 юли 2019 г., а не в края на януари, както трябваше да стане. Сега депутатите имат 3 дни, в които могат да внасят предложения по законопроекта между двете четения.

 

Депутатите отложиха на първо четене влизането в сила на Закона за горивата

 

От „Обединени патриоти“ обвиниха опозцията, че се възползва от ситуацията и сега подкрепя коригирани текстове, срещу които по-рано е възразявала. Валери Сименов припомни още, че президентът Румен Радев не е налагал вето срещу Закона за горивата.

„Имам чувството, че започвам да живея в различни реалности едновременно. Доскоро бях в изпълнителната власт, сега съм в Народното събрание. Ние какво поправяме – законопроект на Министерски съвет или законопроект на Народното събрание, внесен от депутатите. Става въпрос за коригиране на текстове от законопроект, който е внесен от Народното събрание, който вие от БСП сте подкрепили, въпреки че поискахме от вас да не подкрепяте този закон. Поискахме го от вашия президент. Той не наложи вето също“, каза Симеонов.

От БСП обявиха, че ще се коригират и ще внесат своите предложения между двете четения.

Законът за горивата беше приет през лятото миналата година. Според записаното в него се предвижда регистрационен режим за фирмите, продаващи на едро и дребно горива, както и ежегодно обезпечение до 500 хил. лв. за петролните бази и складове. Необходимите гаранции за всяка бензиностанция са 20 хил. лв. 

Срещу текстовете се обявиха малките търговци, защото според тях трудно ще изпълнят заложените изисквания и са обречени на фалит. Депутатът Емил Димитров – Ревизоро от „Обединени патриоти“, който внесе  спорния законопроект, нарече през лятото на миналата година митове и легенди „теориите“, които циркулират в публичното пространство относно новия закон.

Той бе категоричен, че промените целят единствено цистерните да бъдат регистрирани срещу 300 лв., а за бензиностанциите единственото изискване е да декларират обезпечение от 20 хил. лв. „Посочете ми за коя работеща и печелеща фирма 300 лв. са проблем. Нека предоставят гаранции и ще бъдат вписани легално в регистрите. Те не желаят“, каза тогава депутатът.

В началото на 2019 г. омбудсманът на Република България Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд във връзка със Закона за горивата. По нейните думи той е "тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива“.

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) се обявиха срещу отлагането на Закона за горивата. От Българската петролна и газова асоциация заявиха, че напускат КРИБ заради решението на Министерския съвет да предложи отлагане на закона.

Станете почитател на Класа