Фразите, които лидерите не ползват

„Всичко, което кажете, може и ще бъде използвано срещу вас." Това твърдение е вярно не само при полицейски арест в САЩ. Истинските бизнес лидери знаят, че думите и фразите, които използват, са критично важни и в работната среда. Те задават тона в целия офис и в крайна сметка няма да успеете да ръководите екип, ако не подбирате думите си внимателно.

Обратното, ако знаете какво говорите, може да се справите дори и с грубите и трудни служители. Ето три фрази, които трябва да извадите от речника си, ако искате да сте вдъхновител на един ефективен екип.

Може би...

„Може би" трябва да е първа в забранителния списък. Ограничените шефове от типа на тези, които не се задържат дълго на едно място, често искат да играят на „какво ако" сценарии, но добрите лидери не пътуват в този влак. Те ясно изразяват своето мнение и разбираемо посочват гледната си точка. Те никога не използват „може би", защото фразата предполага несигурно бъдеще за всички участници. Те не прибягват до нея и когато говорят с най-лошите служители, защото е дори по-важно да бъдат директни и ясни с тях. „Няма да одобрим този разход" е много по-добро изявление, отколкото нещо по-приятно, като „може би ще го одобрим", защото служителите ще знаят как да планират и коригират своите проекти и няма да губите време в опити за тълкуване на неясни послания.

По мое мнение...

Какво може да не е наред с това да имаш мнение? Всичко, когато си шеф. Мненията са добри в политиката и в стаята за почивка, но нека бъдем честни – когато ръководите екип и посочвате посоката, това всъщност не е просто мнение или предложение. Като лидер е добре да посочвате фактите и решенията, каквито са, за да могат служителите да знаят какво се очаква от тях.

Ако за бюджета, офис пространството или за фирмата като цяло е само ваше мнение, то как служителите да получат насоки за бъдещето? Очевидно можете да изразите мнения, ако става въпрос за мозъчна атака, но дори и тогава: колкото по-ясно изразите фактите и предадете действителните планове, толкова по-добре служителите ще могат да разсъждават в синхрон с тези планове.

Аз съм шефът...

Ако се наложи сам да изтъквате позицията си в компанията, нещата стават потенциално опасни. Големите водачи комуникират ясно; те не правят мъгляви изявления или предлагат няколко варианта, сякаш цялата компания се управлява от магическо кълбо. Когато става дума за ръководене на служители, яснотата е всичко. В същото време да бъдеш ясен и да избягваш думата „може би", не означава, че трябва да действаш заповеднически. Много хора бъркат яснотата с високомерието. Постигане на консенсус, събиране на гледни точки, размисъл по тема, да, но след това трябва да имате упоритост, увереност и лидерство, за да вземете решение. И то трябва да е такова, че да не изглежда, че просто надделявате над другите, а да се разбере, че то ще улесни и тяхната работа. Затова вие ще сте шефът, а не защото сте го казали

Станете почитател на Класа