Руската дума прие пенсионната реформа

Руската Държавна дума окончателно прие на трето четене Закона за пенсионната реформа. Той предвижда постепенно увеличение на пенсионната възраст в страната от 60 на 65 години за мъжете и от 55 на 60 за жените. По време на вчерашното второ четене депутатите единодушно гласуваха предложените от президента Путин поправки в законопроекта. Всички останали предложения за промени бяха отхвърлени.

Премиерът Дмитрий Медведев обяви плановете си за пенсионна реформа на 14 юни, в деня на откриването на световното първенство по футбол, което се проведе в Русия. Първоначалният вариант на законопроекта предвиждаше увеличение на възрастта за пенсиониране при жените от 55 на 63 години.

Гласуването на първо четене беше през юли и породи вълна от недоволство сред хората. В края на август президентът Владимир Путин предложи увеличението при жените да е до 60 години, многодетните майки да получат правото на предсрочно пенсиониране, да бъдат повишени обезщетенията за безработни в предпенсионна възраст, а уволнението на такива хора да бъде криминализирано.

Социологическите сондажи регистрират масово неодобрение на пенсионната реформа. Наблюдателите виждат в нея и основната причина за протестния вот на регионалните избори по-рано този месец. Управляваща партия „Единна Русия" загуби губернаторски постове, едно кметско място и мнозинството си в няколко регионални законодателни събрания.

Станете почитател на Класа