САЩ отново заплашиха Китай

Новият специален представител на САЩ за Иран заяви в четвъртък, че администрацията на президента Тръмп е готова да наложи санкции на всяка една държава, която продължава да купува петрол от Иран след крайния срок в началото на ноември, съобщава „Уолстрийт джърнъл". Икономическите санкции могат да засегнат и Китай, който по принцип е най-големият вносител на ирански суров петрол.

Браян Хук, който беше назначен за специален представител и шеф на нова т.нар. „Иранска група за действие" към Държавния департамент, допълни, че САЩ могат да се откажат от налагането на санкции на държави, които са положили усилия да намалят покупките на ирански петрол.

Трябва да се има предвид, че Индия и Южна Корея са сред най-големите клиенти за суров петрол, добиван в Иран. И двете страни вече започнаха да намаляват вноса си на ирански петрол и се надяват Вашингтон да има предостави повече време, в което те да заменят доставките си на суров петрол от Техеран.

Китай обаче многократно заяви, че не планира да се съобрази с вълната от икономически санкции на САЩ, които трябва да бъдат повторно наложени върху енергийния сектор на Иран на 4-ти ноември. Някои анализатори на пазара на черното злато очакват Китай дори да увеличи иранския внос, опитвайки се по този начин да подкопае усилията на САЩ за изолиране на Иран.

В отговор на въпрос за плановете на Китай за продължи да внася ирански петрол, Браян Хук заяви на брифинг на Държавния департамент, че не изключва налагането на вторични икономически санкции на Пекин.

Тези заплахи идват в момент, когато стана ясно, че до края на август САЩ и Китай ще подновят търговските преговори, които бяха замразени за близо два месеца. Тези преговори ще се проведат на по-ниско ниво, като китайската делегация ще бъде водена от заместник-министърът на търговията Ван Шоувън и ще се срещне във Вашингтон с Дейвид Малпас – заместник-министър на финансите на САЩ, отговарящ за международните въпроси.

Според „Уолстрийт джърнъл" разговорите ще се проведат на 22 на 23 август.

Станете почитател на Класа